Jaki plecak?

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

najlepiej jak sobie przymierzysz i jeden i drugi i kupisz ten co najbardziej Ci pasuje
a jak chcesz się wspinać z plecakiem to weź Guide 35+8
Zgredek

Post autor: Zgredek »

tomek.l pisze:weź Guide 35+8
to jest wtedy plecak deutera czy mileta? Do wyjazdu mam jeszcze czas na testowanie, dwa muszę też myśleć przyszłościowo, czyt. wyjazd tydzień\dwa... ale Dzia za pomoc :D
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

deutera
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Awatar użytkownika
mamut

Post autor: mamut »

bierz deutera.Mam główny plecak transportowy tej firmy i mały 24 cruise na wypady 1 dniowe.Oba spisuje sie genialnie-nie ma się do czego przyczepić.W ten 24 litrow spokojnie wchodzi kurtka,termos,mapa, przewodnik,jedzonko,apteczka-a jeszcze jest klapa i mozliwośc troczenia-nosi sie go genialnie.Załadowany na max z zapietym pasem biodrowym to poezja-cały dzień chodzisz i nie czujesz zmeczenia od plecaka.jak chcesz więcej info pisz na priv postaram się jeszcze pomóc.
Zgredek

mamut pisze:pisz na priv
Chętnie, ale powiedz mi co to jest "priv"? ....Znaczy na prywatne konto tak?? ... muszę się jeszcze wile nauczyć :)) :))
Awatar użytkownika
mamut

Post autor: mamut »

priv-chodzi o to że możesz wysłać do mnie zapytanie klikając na ikonkę e-mail koło mojego zdjęcia-wtedy możesz wysłać list pezpośrednio do mnie z pominięciem forum.
Zgredek

mamut pisze:priv (...) z pominięciem forum
:D :D :D :D
Nadzieja

Post autor: Nadzieja »

Witam!
Przymierzam się do wymiany mojego starego wysłużonego plecaka Alpinusa na nowy i w związku z tym mam pytanie czy ktoś ma jakieś opinie na temat plecaka Treksportu model Tatran?

Po wstępnym oglądzie całkiem mi przypasował, ale nie zaszkodzi jeszcze wypytać. Może ktoś używa, albo coś słyszał na temat tej marki i modelu?
Nadzieja

Post autor: Nadzieja »

ok, znalazłam sobie całkiem sporo na temat marki treksport na forum ngt
no ale jak by ktoś miał jakieś personalne doświadczenia i uwagi to z góry dziękuje. a jak nie to trudno

pozdrowienia
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

widziałem ten plecak tylko na kimś. Wyglądał fajnie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Montano

Post autor: Montano »

Ja używam plecaka HiMountain WoodPacker Profi 70L, jest na tyle uniwersalny że mozna odpiąć klape pas biodrowy jak trzeba mały plecak. Chociaż jazawsze noszę gocałego. ma wyjście na camelbaga, 2 komory, itd. Polecam , plecak nie do zdarcia.
Awatar użytkownika
Terez

Post autor: Terez »

Imam się z zakupem plecaka na wycieczki jedno, dwudniowe. Nie chce kupować byle czego, dlatego polecano mi plecaki Deutera bądź Vaude. Mi jakoś odrazu spodobał się Deuter, a dokładniej ten model: http://tinyurl.com/6695kj .
Plecak również miałby mi służyć jako plecak miejski, bo czytałem, że w takich warunkach się on nadaje.
Zastanawia mnie czy lepiej kupić plecak z klapą u góry czy taki właśnie jaki jest w linku powyżej. Liczę na rady, bo w temacie jestem trochę zielony :)
kocham zapach napalmu o poranku...
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Jak ma być jako miejski to bierz taki jak w linku, klapa w mieście to tylko kłopot według mnie.
"Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie..." (P.Bukartyk)
Awatar użytkownika
Terez

A jaka jest przydatność klapy w czasie wyprawy? Bo może lepiej wziąć ten z klapą i czasami się pomęczyć w mieście?
Awatar użytkownika
Dragan

Post autor: Dragan »

Plecak który ma klapę różni się od tego na zamek sposobem dostępu do wnętrza, w tym z klapą masz dostęp z góry do całej szerokości wora (nie wiem czy jasno to napisałem :P ) Poza tym często w plecakach z klapą masz komin, który daje Ci dodatkową pojemność, oprócz tego schowki w klapie na drobiazgi czy mapę, dostępne z zewnątrz, no i klapa lepiej niż zamek sprawdza się kiedy pada a nie masz pokrowca, zawsze to trochę dłużej potrwa zanim puści wodę. Jeszcze Ci powiem, że ja pierwsze co zrobiłem w swoim plecaku to ściąłem zabezpieczenia na paskach, żeby móc odpinać klapę i często chodzę bez, bo przy niezaładowanym do końca plecaku klapa lubi się "majtać" :P Chociaż deutery mają fajnie rozwiązane klapy więc z tym akurat nie powinno być problemu :) A no i jeszcze wytrzymalszy będzie plecak zapinany na klapę, zamek jednak jest bardziej awaryjny, szczególnie jak się mocno upycha.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Dragan pisze:A no i jeszcze wytrzymalszy będzie plecak zapinany na klapę, zamek jednak jest bardziej awaryjny, szczególnie jak się mocno upycha.
Zdecydowanie bardziej awaryjny.
Jeszcze nie miałam plecaka z zamkiem, który by się nie rozwalił po pewnym czasie.

B.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ja mam klapę w plecaku miejsko-rowerowym - w poprzednim miałem zamek i oczywiście nawalił. Przewaga klapy jest podójna
a) nie psuje się
b) jeśli jednak się popsuje to zawartość się nie wysypie na ziemie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Terez

Teraz mam już mętlik w głowie, bo z Waszych opinii lepszym wyborem będzie plecak z klapą. Chyba zdecyduje się na ten model: http://tinyurl.com/53x63g.

Ostatnie pytanie, taka pojemność plecaka wystarczy na ilu dniową wycieczkę? Wiem, że każdy bierze co innego, ale jak uważacie? ;)

Wybaczcie tą masę pytań :)
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

35l na 1 dzień starcza. Z większymi plecakami i dłuższymi wycieczkami styczności nie miałem.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

tommer91 pisze:35l na 1 dzień starcza
Na dzień? Zamierzam sobie kupić mniejszy na kilkudniowe wypady. :cwaniak:
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
ODPOWIEDZ