matura a Tatry c.d :)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

dagomar pisze:
Agaar pisze:romantyczny kochanek
wierzaj mi ,że to kiepskie zestawienie
Bo romantyczny kochanek przeważnie ma już chłopaka 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

dagomar pisze:wierzaj mi ,że to kiepskie zestawienie
W sensie, że zły temat? To jest bajecznie proste. Niespełniona miłość, która często prowadzi do szaleństwa i samobójstwa. Ale tego nir wybiorę. Tak dla przykładu tylko podałam.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
KubaR

Post autor: KubaR »

Agaar pisze:Niespełniona miłość, która często prowadzi do szaleństwa i samobójstwa.
To nie jest romantyczny kochanek tylko kretyn i impotent.

Kuba
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

KubaR pisze:To nie jest romantyczny kochanek tylko kretyn i impotent.
Ja tylko przedstawiam jak to w romantyźmie jest. Z resztą to chyba najłatwiejsza epoka. Każda miłość wygląda tak samo.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Wypracowanie mojego życia - temat - "Stanisław Wokulski - człowiek i obywatel"
No i coś mnie napadło i zrobiłem z Wokulskiego mdławego mydłka, lecącego na stare baby poszukiwacza posagów a na końcu pseudonaukowego fantastę.
Dostałem dwa stopnie: dwóję za obrzydliwy charakter i piątkę za wypracowanie jako takie.

Raczej nie polecam jednak maturzystkom tego sposobu pisania bo nie każda ma do czynienia z panem profesorem J.D.
Z panem profesorem spotkałem się po kilku latach w pociągu relacji Kraków - Zakopane. Chyba do dziś dnia się nie obśmiałem tak jak wtedy, sam nie wiem jak droga minęła.
KubaR

Agaar pisze:Ja tylko przedstawiam jak to w romantyźmie jest. Z resztą to chyba najłatwiejsza epoka. Każda miłość wygląda tak samo.
Zawiodłem się na Tobie. Liczyłem, że uskrzydli Cię moja sugestia i walniesz opracowanie dlaczego bohater w ujęciu romantycznym to najpewniej impotent itd... A ty tu że w romantyźmie to tak samo....

Janek@ Bo swoją droga Wokulski to też dupek był nieprzeciętny.... Ale historia mówi, że kobiety żenią się z takimi co mamuty do domu przynoszą, ale za to rozmnażają się z ładnie upierzonymi skurwysynami. Cóż siła genów :-)

Kuba
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

KubaR pisze:Zawiodłem się na Tobie. Liczyłem, że uskrzydli Cię moja sugestia i walniesz opracowanie dlaczego bohater w ujęciu romantycznym to najpewniej impotent itd...
Oj tam, nie rób scen 8)
Dla siebie, to ja mogę takie coś napisać. Trochę puścić wodze fantazji.
Jednak chodzi tutaj o podporządkowanie się nauczycielowi, komisji. To nie ma się mi podobać... tylko im.
Pamiętam, że wszystkie prace pisane przeze mnie, w gimnazjum, nie podobały się mojej nauczycielce. To to, to siamto. Dla mnie niektóre były wręcz warte przeczytania, często z krytyką - i to chyba przez to.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Agaar pisze:To nie ma się mi podobać... tylko im.
Będą z Ciebie ludzie, dziewczyno. Ale pamiętaj - to im to tylko w szkole, poza szkołą zupełnie inne priorytety, te Twoje.

PS.
A co byś pomyślała o temacie z Conrada? Np. Smuga Cienia? Jest film, miałabyś multimedialne wstawki.
KubaR

Agaar pisze: Dla siebie, to ja mogę takie coś napisać. Trochę puścić wodze fantazji.
Jednak chodzi tutaj o podporządkowanie się nauczycielowi, komisji. To nie ma się mi podobać... tylko im.
Tym bardziej się zawiodłem....

Kuba
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Nic multimedialnego, żadnych obrazów - jeszcze by coś nie zadziałało, a to dopiero problem! Będę mówić te 15 minut. Dam radę.

Kuba... no co Ty... ;)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Agaar pisze:W sensie, że zły temat?
nie temat ,po prostu kochanek romantyczny wzdycha do gwiazd , pisze wiersze ,kobiecie da może i przyjemne ,a może raczej nudne chwile ,jest wystarczający dla zakochanej dziewicy (do pewnrego momentu) ,może też być niezłym kandydatem na przyszłego męża. Ale jako kochanek jest do dupy ( w przenośni)
Dobrym za to będzie dyskretny ,doświadczony ,a jeszcze nie stary ,zrównoważony emocjonalnie ,czuły ,ale pewny w ruchach ,nie robiący scen i nie dający do nich powodu ,umiący się zachować i nie tracący konceptu w towarzystwie oraz w różnych życiowych sytuacjach.
Przy czym nie różnicuję między partnerstwem krótko i długodystansowym - mąż może być wspaniałym kochankiem ,kochanek może zostać mężem ,a jedynie powątpiewam w łóżkową sprawność zakompleksionego nocnego gitarzysty
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

:) :) :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

dagomar pisze:Dobrym za to będzie dyskretny ,doświadczony ,a jeszcze nie stary ,zrównoważony emocjonalnie ,czuły ,ale pewny w ruchach ,nie robiący scen i nie dający do nich powodu ,umiący się zachować i nie tracący konceptu w towarzystwie oraz w różnych życiowych sytuacjach.
Czy to autoreklama?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

dagomar pisze: Przy czym nie różnicuję między partnerstwem krótko i długodystansowym - mąż może być wspaniałym kochankiem ,kochanek może zostać mężem ,a jedynie powątpiewam w łóżkową sprawność zakompleksionego nocnego gitarzysty
A czy romantyzm wyklucza sprawność seksualną ?

Moim skromnym zdaniem potrzebne jest jedno i drugie 8)

(i wcale się nie wyklucza !!!!)

B.
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Aagar zgodnie z duchem czasu multimedia muszą być ;) nawet jakiś prosty Power Point - zobacz jaką karierę zrobiła prokuratura :D. Ale co do tematów to ja osobiście brałbym coś z związanego z pozytywizmem, te ich ideę może choć troszkę naiwne ale miały większy sens niż porywanie się z przysłowiową szablą na czołgi ;).
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

mefistofeles pisze:Czy to autoreklama?
wybacz ,ale oczywiście nie będę rozmawiał ,tym bardziej tu ,na tego typu osobiste tematy :)
Basia Z. pisze:A czy romantyzm wyklucza sprawność seksualną
Basiu ,nie romantyzm ,a postawa n.p. Wokulskiego ,czy Kordiana ,przypisujących swemu obiektowi cechy nieistniejące ,wyimaginowane bądź przez siebie wymarzone ,która nie pozwala dojrzeć w kobiecie tego ,czym jest ,a tylko to ,czym być powinna.
Kochanka ,jak by na to nie patrzeć ,musi pociągać i podniecać kobieta z krwi i kości ,najlepiej zawsze i wszędzie ,mało tego ,musi się to odbywać z wzajemnością - jeżeli chcecie przeżyć wspaniałe chwile w windzie n.p. ,to żadne z was nie może w tym czasie rozpatrywać swych narcystycznych uniesień miłosnych ,a trzeba po prostu działać.
Romantyzm tak rozumiany jast przeszkodą.
Natomiast ,jeżeli rozumiemy go jako szampan,nastrój,oświetlenie,kwiaty,piękne słowa,zmysłowe ubiory ,to jak najbardziej ,jestem za
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

dagomar pisze: Basiu ,nie romantyzm ,a postawa n.p. Wokulskiego ,czy Kordiana ,przypisujących swemu obiektowi cechy nieistniejące ,wyimaginowane bądź przez siebie wymarzone ,która nie pozwala dojrzeć w kobiecie tego ,czym jest ,a tylko to ,czym być powinna.
Kochanka ,jak by na to nie patrzeć ,musi pociągać i podniecać kobieta z krwi i kości ,najlepiej zawsze i wszędzie ,mało tego ,musi się to odbywać z wzajemnością - jeżeli chcecie przeżyć wspaniałe chwile w windzie n.p. ,to żadne z was nie może w tym czasie rozpatrywać swych narcystycznych uniesień miłosnych ,a trzeba po prostu działać.
Romantyzm tak rozumiany jast przeszkodą.
Natomiast ,jeżeli rozumiemy go jako szampan,nastrój,oświetlenie,kwiaty,piękne słowa,zmysłowe ubiory ,to jak najbardziej ,jestem za
Ani to ani to nie jest wg mnie romantyzmem.

To pierwsze - to oderwanie od życia.
To drugie - to zewnętrzny blichtr.

Romantyzm wg mnie oznacza to, że stąpając po ziemi jednocześnie nie rezygnuje się z marzeń.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

I ja nigdy nie sądziłem nic innego i nie inaczej to rozumiem...
Ale potocznie romantyzm to ,przyznaj postawy począwszy od ckliwych telenowel , poprzez rwanie szat na barykadach ,a na niezdecydowaniu Werthera kończąc
Również serdecznie pozdrawiam (wręcz romantycznie :) )
Gość

Post autor: Gość »

Witam!
Mam ogroną prośbe... Czy ktoś z Forumowiczów posiada może w swoim muzycznym zbiorze jakąś muzykę związaną z Tatrami? Symfonię? Jest mi ona potrzebna do mojej prezentacji z jezyka polskiego na tegoroczną Maturę... "Fascynacja pięknem Tatr w literaturze i sztuce..." BJeśli ktoś posiada takie utwory, to bardzo gorąco prosze o przesłanie... Mój mail: shog00nek_89@interia.pl ... Będę bardzo wdzięczna za Waszą pomoc... Pozdrawiam!!!
sylwia 89

Post autor: sylwia 89 »

Witam!Moj temat na mature to "Tatry w literaturze i sztuce Młodej Polski".Może mi ktos polecić jakieś dobre artykuły obrazy i wiersze?Byłabym wdzięczna.Pozdrawiam forumowiczow :D
ODPOWIEDZ