Dokąd bezpiecznie w początku października?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

KubaR pisze:Dla mnie cała dyskusja wynika z tego, że dla większości z Was normą jest to co jest w "Tatrach" a nie to co jest w całych polskich górach.
No może i tak. Ale cała ta sprawa dotyczy właśnie Tatr.
Mogę pójść na kompromis :) i zgodzić się ze stwierdzeniem, że przyjęto zasadę, że kolor czerwony... itd. itp. z wyjątkiem obszaru Tatr i kilku jeszcze miejsc w kraju :)
Natomiast nie zgadzam sie z ogólnym stwierdzeniem dotyczącym całego znakowanego obszaru, że kolor szlaku oznacza długość, ważność itd
Bo w ogólnym rozumieniu nie oznacza, Bo jak dla mnie zbyt wiele jest wyjątków od tej reguły :)
Izabela pisze:Np. teraz jestem w Poznaniu, i mam kolor radosny a na dzisiejszy wieczór założę sobie kolor intrygujący
Na wieczór najbardziej stosowny jest jednak piwny :D
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

z piwnym Smolik :D
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Zgredek

Post autor: Zgredek »

Keczup pisze:Jednak w październiku może spaść śnieg, a szlaki mogą oblodzić, a tego już nikt nie przewidzi.
Zgadzam się!
Keczup pisze:Daj Ci Boże złotą polską jesień.
Zgredek dziękuje za te słowa, dużo dla niego znaczą!! Oby tak było!!

A co do tematu:
Byłem w zeszłym roku w październiku w zachodnich, na Świnice nie dało się wejść, lód itd., Kościelec zapomnij, ale ogólnie pogoda super, gdzieś jest nawet opis made by Olav. Teraz warunki opisywane na TPN.pl, TOPR.pl, czytać trza, choć nie są za ciekawe, ale i tak jadę :D !! To wszystko co chciałem powiedzieć, powodzenia i miłego łażenia!!!
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Zgredek pisze:Byłem w zeszłym roku w październiku w zachodnich, na Świnice nie dało się wejść, lód itd., Kościelec zapomnij
Na Bystre Sedlo, Krywań, Rysy, Koprowy, Osterwę i Rakuską Czubę się dało. Trzeba tylko wchodzić z odpowiedniej strony. ;)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

No te przykłady ,Mariusz ,takie z lekka rozstrzelone. Jadnak między wejściem Magistralą od Huncowskiego na Rakuska Czubę ,a na Rysy od Wagi jest delikatna różnica , natomiast nie pojmuję ,dlaczego różnicujesz bardzo w sumie podobne warunki z obu stron na Bystry Przechód ,nie znam również drugiej drogi na Krywań (powyżej Żlebu) ,chyba ,że masz na myśli ,kiedyś popularne ,wejście od Niefcyrki
Zgredek

Jezuuuu... ja na prawdę jestem Ceprem bo takich nazw nie słyszałem!!!
Dwa ja dziękuję za kilka chwil strachu. Była wzmianka na forum o pewnej osobie co się rozbiła w górach w październiku zeszłego roku (nie pamiętam już gdzie, mam nadzieję, że już jest cała i zdrowa. Pozdrawiam!), rozmawiałem z towarzyszką podróży, kilka godzin po wypadku i wolę poczekać, aż "góra da mi wejść na siebie", i z głową, i doświadczeniem wchodzić na szczyty. Ale wszystko przede mną :P
Awatar użytkownika
mamut

Post autor: mamut »

Tak naprawdę wszystko zależy od pogody i warunków.Na początku września była 2 lawinowa.W zachodnich od 1700m leżały niezłe płaty sniegu.Teraz na kamerach widzę że część się wytopiła.Jak dobry Bóg da to spędzę miły weekend 13-14 paż.choć tak do końca nie wiem gdzie da sie pójść-zobaczę na miejscu.
staszek

Post autor: staszek »

:D Na kamerkach to ładnie wyglada :D Ciekawe jak jest wyzej powyzej 2000 metrów. Był ktoś z Szanownych Państwa na jakims szlaku albo bez szlaku na tej wysokosci i wyzej ? W polowie paździrnika zawitam znow , tylko teraz to chyba z ciezkim sprzetem bojowym :))
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

staszek pisze:Ciekawe jak jest wyzej powyzej 2000 metrów. Był ktoś z Szanownych Państwa na jakims szlaku albo bez szlaku na tej wysokosci i wyzej ?
Byłem kiedyś w wakacje na Beskidzie - to taka góra dosłownie parę metrów od kolejki na Kasprowym ,było tam normalnie ,nie odczuwało się tej wysokości ,myślę ,Staszku ,że nie ma się czego obawiać
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

dagomar pisze:było tam normalnie ,nie odczuwało się tej wysokości ,myślę ,Staszku ,że nie ma się czego obawiać
:)) :)) :))
staszek

Post autor: staszek »

Byłem kiedyś w wakacje na Beskidzie - to taka góra dosłownie parę metrów od kolejki na Kasprowym ,było tam normalnie ,nie odczuwało się tej wysokości ,myślę ,Staszku ,że nie ma się czego obawiać[/quote
] Tez bylem raz z przewodnikiem na Kopie Kondrackiej :D :D A oczywiscie chodzilo mi o aktualne warunki panujace na tej wysokosci :P
Zgredek

mamut pisze:Jak dobry Bóg da to spędzę miły weekend 13-14 paż
To co, do zobaczenia na szlaku!! Może uściśniemy sobie dłonie?? :D :D
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Zgredek pisze:Może uściśniemy sobie dłonie??
To nie to forum :)) :P
Zgredek

horolezec pisze:To nie to forum
:)) :)) :)) Bardzo śmieszne...
ODPOWIEDZ