Propozycje do konkursów foto

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.

Czy konkurs foto powinien kończyć się głosowaniem?

Czas głosowania minął wt 25 wrz, 2007

TAK
19
90%
NIE
2
10%

Liczba głosów: 21

Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

to dobrze :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Zygmunt Skibicki pisze:Otóż nie powstanie takowe, bo w każdym kolejnym i tak trzeba kogoś dokooptować.
niekoniecznie - mogliby wybierać wśród siebie. Obecnie widac, że tak nie jest - bywa, że wygra zdjęcie zupełngo nowicjusza na forum
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

mefistofeles pisze:niekoniecznie - mogliby wybierać wśród siebie.
Jak? Przecież członkowie jury nie mogą uczestniczyć w konkursie.
To był jedynie luźny pomysł. Nie myślę sie o to spierać.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Izabela pisze:to dobrze :)
Jasne, że dobrze... cierpliwości do niej też nie mam. Jak nic, to nic! ;)
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Kert pisze: jeszcze mój "sprzeciw" przeciwko propozycji powołania jury
- nie dlatego że z racji że któraś tam moja fota Wam się podobała, ale z takiej , że dobrze popatrzeć na podejście do tematu wszystkich od totalnych amatorów do zawodowców - a tych z konkursu na konkurs ubywałoby;)
popieram w całej rozciągłości.

P.S Podoba mi się Twój temat na konkurs :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Kert pisze:fotografa moze sfotografować po prostu inny fotograf
mozna tez wstawic np autoportret z kochanką... Świnicą czy tam jaką inna
co do glosowania - zamiast wybierac jury - proponuje, by swoje glosowanie uzasadniac - oddanie glosu zobowiazywaloby do napisania chocby zdania
i tak w tej chwili juz przed rozpoczeciem glosowania padaja pewne deklaracje typu: "Janek - masz moj glos" albo "widoczne na pierwszym planie dlugie nogi modelki sa mocnym punktem kadru i dzieki nim kompozycja nabiera sensu, znakomicie oddajac nastroj chwili, stanowiac zarazem spojna calosc z pasmami gor widocznymi w oddali, dlatego za zdjecie naleza sie wszystkie glosy meskiej czesci forum" ;)
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

Zygmunt Skibicki pisze:członkowie jury nie mogą uczestniczyć w konkursach, bo są "sędziami",
czyli potencjalnie najlepszych zdjęć nie będzie
Zygmunt Skibicki pisze:metoda się sprawdziła z "Oscarami", to i z fotkami będzie dobra.
znaczy się co, główną nagrodę będzie regularnie zdobywało zdjęcie z pedałami najlepiej w akcji pod namiotem, zdjęcie mulatki reprezentującej za 20 milionów baksów uciśniony afroamerykański lud wielkomiejskich gett, czy może fota byłego agenta CIA walczącego z tradycyjnym spiskiem niedobrego republikańskiego rządu, który wciągnął USA w wojnę w Wietnamie?
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Awatar użytkownika
Jadzia

Post autor: Jadzia »

:)
Do tej pory konkursy na forum były sympatyczną zabawą....do tej pory cieszyły się niemałą popularnością....więc czy koniecznie trzeba coś zmieniać????Miły klimat, brak niezdrowej rywalizacji, a przy okazji podglądanie jak robią to inni, jak przez wizjer widzą górki inni forumowicze- to jedna z kilku rzeczy które tu cenię.
Niech zostanie tak jak jest- oto mój głos w sprawie...

mądralińska Aga
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Alien pisze:"widoczne na pierwszym planie dlugie nogi modelki sa mocnym punktem kadru i dzieki nim kompozycja nabiera sensu, znakomicie oddajac nastroj chwili, stanowiac zarazem spojna calosc z pasmami gor widocznymi w oddali, dlatego za zdjecie naleza sie wszystkie glosy meskiej czesci forum"
Agaar i Iskra - macie przechlapane.
:D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Przyznam się, że trochę nie zrozumiałem tego zapytania ankiety. Pomysl z tym jury zwycięzców uważam za nie trafiony. Obecny system jest w miarę dobry ale mógłby być lepszy. Wielokrotnie miałem kłopoty z tym trzecim zdjęciem bo wg. mojej oceny kandydatów było aż np. 5. Co proponuję - system oceny składający się z 5-u gwiazdek, dla każdego zdjęcia a komputer liczy średnią (jest od diabła takich wycen w internecie). no i w ten sposób konkurs właściwie by się nie kończył bo "nowi" by mogli sięgać do dawnych konkursów i dodawać głosy. A autor ma satysfakcję bo widzi, że mu średnia rośnie (lub powód do zmartwienia bo spada). Co wy na to?
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Iwona pisze:Podoba mi się Twój temat na konkurs :)
to już masz problem z głowy z tematem kolejnego konkursu ;)

Zostawcie w spokoju temat jury do oceniania, w końcu tematem tutaj mają być propozycje nowych konkursów. Niech liczy się odbiór naszych userów danej fotografii, a nie średnie ( tych jest dużo na portalach stricte związanych z fotografią). Wybór trzech czasem trudny, ale za to wymaga zastanowienia.

Mam natomiast pomysł co do częstotliwości. Minęły 4 lata forum i tak statystycznie to konkurs jest co około 2 m-ce. Czy nie miłe byłoby dla oka zwiększenie częstotliwości?
moja propozycja:
Co miesiąc w dniach 1-21 wstawiamy foty, póżniej do końca m-ca głosowanie. Stałość terminów to też mobilizacja do tego żeby coś pokazać, nie przegapić itd.

Może pojawić się kontra, że szybko skończą się tematy, ale :
-myślę że nowych jest jeszcze bardzo dużo
-zawsze można wrócić do takich sprzed dwóch lat bo mamy nowych użytkowników a i dotychczasowi robią kolejne foty

Temat: Tatry w panoramie
Proponuje: Kert
Uzasadnienie: Obecnie nawet najprostsze cyfraki mają taką funkcję wykonywania panoram, a góry pokazane w ten sposób wygladają na pewno inaczej. To czy zobaczymy panoramę ze szczytu, czy tatrzańskiej doliny to już wybór autorów.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Kert, Ty tu za rzadko zagladasz, a dobrze prawisz
ja mam takie propozycje:
1. tatrzańskie doliny
2. odrobina kiczu czyli wschody i zachody slonca w gorach
3. plany
4. tatrzanska jesien (nie wiem czy nie bylo, ale jesli tak, to warto powtorzyc)
Awatar użytkownika
Janek

Alien pisze:3. plany
O co chodzi? Nie chwytam.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

oj Janek Janek... ;)
mozesz softografowac np kogos sleczacego nad mapa - niby, ze planuje wycieczke na jutro ;)
a tak powaznie to chodzi mi o plany w kadrze - im wiecej tym lepiej
no wiesz - plan pierwszy , drugi, trzeci... itd - w gorach o takie zdjecia najlatwiej pod warunkiem, ze wejdzie sie na odpowiednia wysokosc i ma sie do czynienia z dobra widocznoscia
Awatar użytkownika
Janek

Alien pisze:oj Janek Janek... ;)
mozesz softografowac np kogos sleczacego nad mapa - niby, ze planuje wycieczke na jutro ;)
a tak powaznie to chodzi mi o plany w kadrze - im wiecej tym lepiej
no wiesz - plan pierwszy , drugi, trzeci... itd - w gorach o takie zdjecia najlatwiej pod warunkiem, ze wejdzie sie na odpowiednia wysokosc i ma sie do czynienia z dobra widocznoscia
Nie przesadzałbym z tymi tematami. Nie chcę krytykować ale tak jest, że niezależnie od tematu co najmniej 60% zdjęć nie ma z tematem nic wspólnego
Awatar użytkownika
Kert

Janek , ale pozostaje zawsze 40% - czyli :
1.warto
2.pozostałych 60% autorów ma widać swoją interpretację :)

Alien pisze: 1. tatrzańskie doliny
2. odrobina kiczu czyli wschody i zachody slonca w gorach
3. plany
4. tatrzanska jesien (nie wiem czy nie bylo, ale jesli tak, to warto powtorzyc)
Jesieni nie było w konkursie a przed nami czyli mozna niebawem można ogłosić ( w tej listopadowej edycji - jesli bedziemy trzymac się miesięcznych konkursów). gdyby jeszcze wschody od zachodów oddzielić to wychodzi na 5 propozycji :)
Ostatnio zmieniony pn 17 wrz, 2007 przez Kert, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jadzia

temat: Flora i fauna gór...
dlaczego?- bo tak....
poza tym Janku- to zwłaszcza do Ciebie- rzeczywiście z tematem prace często nie mają wiele wspólnego, ale chyba nie do końca też o to chodzi.... :think:
poza tym propozycje poprzedników bardzo mi się widzą.....no może z wyjątkiem panoram( wiem Kert- już się na mnie gniewasz...)- ale np moje cudo to nie kompakcik, a funkcji robienia takowych nie posiada.....to raczej wyższa szkoła...
Awatar użytkownika
Kert

Jadzia pisze::)
temat: Flora i fauna gór...
były - ale 2 lata temu to wtedy Jadzia jeszcze nie miała aparatu czyli popieram ;)

funkcję składania panoram ma PS ;)
Ostatnio zmieniony pn 17 wrz, 2007 przez Kert, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dawid91

Post autor: dawid91 »

Jadzia pisze:temat: Flora i fauna gór...
cos takiego było , ale warto powtórzyć ;)
Awatar użytkownika
Jadzia

Kert pisze:funkcję składania panoram ma PS ;)
wiem, i wiem też ze to trudne...
ODPOWIEDZ