Trzęsienie ziemi

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Trzęsienie ziemi

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

andaluzja

Post autor: andaluzja »

Ciekawe, czy moze być tak silne trzęsienie ziemi, ze zaczną zapadac się gory ?
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

W Witowie i Chochołowie trzęsły się całe domy. Na szczęście żadna się nie zawaliła. Przerażeni ludzie wybiegali jednak z domów, nie wiedząc co się dzieje. Na razie straż pożarna nie ma informacji o poważniejszy stratach. W Zakopanem zebrał się już jednak sztab kryzysowy.

Według sejsmologów, poprzednie trzęsienie ziemi, odczuwalne na południu Małopolski w 1994 r., miało siłę 5 stopni w skali Richtera. Skala Richtera teoretycznie jest skalą otwartą, ale w praktyce nie notuje się wstrząsów wyższych od 9,5 stopnia.

Informację o trzęsieniu potwierdziło Obserwatorium Sejsmologiczne w Ojcowie. Wstrząsy miały miejsce ok. godz. 18.20.

to wg Interii

a swoją drogą nie wiadomo czy np Sławkowski nie obniżył ponownie swojej wysokości o jakieś 300 metrów
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Z tego co pamietam są to raczej ruchy wypiętrzające!!! Raaany Tatry bedą wyższe. Na to od razu nie wpadłem ale perspektywa, że Rysy podniosły się chociaż o kilka centymetrów jest kusząca.
Awatar użytkownika
Kert

epicentrum faktycznie od NT na południowy-zachód czyli Witów i Chochołów, zresztą zobaczcie:
http://www.emsc-csem.org/
tam nas wyceniają na 4,7, niewiele w porównaniu do tego co dzieje sie np codziennie w Azji.. Hokkaido itd

Andrzej, w którymś z postów Iwona snuła wizję raczej obnizania Tatr.... więc komu wierzyć?
Tasior

Post autor: Tasior »

Mi się zdaje (uczyłem się na geografii), że Karpaty (w tym Tatry) powstały w orogenezie alpejskiej, która trwa teraz. A więc Tatry są wypiętrzane (ogólne stwierdzenie - bo wiadomo, że mogą przy tym się zawalić)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Tasior pisze:Tatry) powstały w orogenezie alpejskiej, która trwa teraz. A więc Tatry są wypiętrzane
też o tym czytałam,tylko że to wypiętrzanie jest zdaje się tak niewielkie,że niezauważalne :( do tego erozja skał i wynik jest zerowy ;) ,żeby nie powiedzieć ujemny :think:
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Luki

Post autor: Luki »

dzisiaj jak widać powtórka z rozrywki :(

Siłę 3,3 w skali Richtera miał według sejsmologów wstrząs tektoniczny, który wystąpił na Podhalu. Był to drugi w tym tygodniu wstrząs wyczuwalny dla ludzi, ale słabszy od pierwszego. Podobnie jak we wtorek epicentrum trzęsienia znajdowało się w rejonie Czarnego Dunajca.
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

O właśnie Luki... o to pytałem gdzieś tam na forum: czyli jednak to prawda, że były wstrząsy wtórne? O rany, ci ludzie naprawdę mają tam niezły cyrk - jak nie cyklon to trzęsienie ziemi, może niedługo Kopa Kondracka okaże się nieaktywnym od tysiącleci wulkanem... :?

(i wcale mi nie jest do śmiechu)
Awatar użytkownika
Kert

Były wstrząsy (tylko3,7) pierwsze 4,7
Mariusz po erupcji Kopy jeszcze jakiś potop i ta woda przelewająca się przez główna grań Tatr, a po 7 latach suszy wstanie wreszcie Rycerz z Giewontu :(

obyś żył w ciekawych czasach
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

Karpaty się wypiętrzają. :-)
Rysy (m.in.) ponoć "rosną" centymetr rocznie.
Tak więc każdego roku wchodzimy wyżej, wyżej i wyżej.
Jeszcze ok. 100 lat i będzie równe 2500 m npm. :-)
Luki

Post autor: Luki »

Właśnie dzwoniłem do znajomego z Zakopanego z pytaniem o trzęsienie...po pokojach zaczęły im fruwać mebelki i wszyscy w panice wybiegali z domów...on sam tego jednak nie doświadczył bo akurat jechał samochodem ....jeśli chodzi natomiast o śnieg to jest go niewiele w wyższych partiach gór owszem jest go sporo, ale w samym Zakopanym prawie wcale.... :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Awatar użytkownika
chief

Kontakt:

Post autor: chief »

a co w tym dziwnego ?, rejon Tatr i Podtatrza jest rejonem tektonicznym (ha, dzięki temu mamy Tatry) z różnymi uskokami
Jurek

Post autor: Jurek »

Mariusz pisze:- jak nie cyklon to trzęsienie ziemi, może niedługo Kopa Kondracka okaże się nieaktywnym od tysiącleci wulkanem... :?

(i wcale mi nie jest do śmiechu)
Obrazek

już się zaczyna, widzicie ten dymek?
(to nie jest żaden fotomontaż!) :)
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Może to indianie, znaki dymne itp. klimaty?
Jurek

Post autor: Jurek »

indianie robili czarne kółka na niebie :D
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Jurek pisze:już się zaczyna, widzicie ten dymek?
:))
Andrzej Krystoszyk pisze:Może to indianie, znaki dymne itp. klimaty?
Indianie to ostatnio w Kielcach byli i uczyli dzieci tańczyć..nie wiem czy ten 'dym" to ich sprawka....są zajęci chyba jednak czym innym niż siedzeniem w Tatrach ;)
MiG

Post autor: MiG »

mefistofeles pisze: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... l?skad=rss
Znów się zatrzęsło...
Ciekawe czy nasi Forumowicze to odnotowali?
Niedługo na Forum pojawią się przerażające relacje o tym jak przetrwali trzęsienie ziemi ;)
Jerzas

Kontakt:

Post autor: Jerzas »

Czesiek pisze:Karpaty się wypiętrzają. :-)
Rysy (m.in.) ponoć "rosną" centymetr rocznie.
Tak więc każdego roku wchodzimy wyżej, wyżej i wyżej.
Jeszcze ok. 100 lat i będzie równe 2500 m npm. :-)
Tatry rosną 2/3 mm na rok czyli ok 3 km przez ostatnie kilka mln lat. To tak oficjalnie na podstawie obliczeń tempa procesów geologicznych (referat profesora Głazka). 1 cm to mogą sie pochwalić niektóre rejon centralnej Azji ale to kosmiczna prędkość wypietrzania. 2 mm na rok Tatry sa przesuwane na NE. Te pomiary były robione na podstawie danych ze stacji GPS i są z krótkiego okresu czasu (kilka lat) dlatego mogą trochę odbiegać od prawdy.

Nie liczyłbym na to ze jakieś trzęsienie ziemi zmieni coś w topografi i hipsometrii Tatr tak żebyśmy to zauważyli.
ODPOWIEDZ