zaczyna się
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Witam....

Uśmiałem się prawie do łez. Pawlak pięknie dobił Kurskego.mefistofeles pisze:Kabaretowa Liga Sejmu (dla tych co nie oglądali na zywo):
http://www.joemonster.org/filmy/5218/Po ... -Giertycha
"riposta" Kurskiego:
http://pl.youtube.com/watch?v=l3NU4jp7Pug
- mefistofeles
-

- Kontakt:
najwyraźniej. Dlatego byłem przeciwny poruszniu na tym zbyt emocjonujących forum tematów politycznych.Mecenas pisze:Greg - trafiony-zatopiony
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Bo wszystkie góry są całkowicie apolityczne. To znaczy - tak to widzę - ich ideologia polityczna zatrzymała się na systemie monarchistycznym - One są Niewsruszalnymi Władcami, a cała reszta, czyli my... marnymi w nich robaczkami. Żadna debata tego nie zmieni. Nie my to ustalaliśmy i to nie my będziemy rozwiązywać związane z tym problemy.mefistofeles pisze:najwyraźniej. Dlatego byłem przeciwny poruszniu na tym zbyt emocjonujących forum tematów politycznych.Mecenas pisze:Greg - trafiony-zatopiony
Tabliczka w jadalni Chaty pod Rysmi...I niech tak zostanie, co daj Boże, Amen!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Mundek
lucyna pisze:Cóż za wzruszająca historia.
Nie miałem na celu was wzruszyć, ale jeśli uroniliście łezkę to popytajcie na forum, może was ktoś przytuli.Greg pisze:Wzruszająca historyjka dla niepełnosprawnych intelektualnie czytelników "GW".
Napisałem, że nie KAżDY był gnidą.lucyna pisze:Oczywiście wśród esbeków, wśród partyjnych nie było gnid.
Lucyno, wpadłem kiedyś omówić moją pracę mgr do promotora. Jej temat dotyczył manipulacji. Jeden z jej rozdziałów poświęcony był socjologicznemu badaczowi, Igorowi Afanasjewowi. Tenże badacz został przeze mnie zrugany za negatywną krytykę wszystkiego, co było związane z kapitalizmem. Albowiem pisał swoje prace za czasów ZSRR, zapewne pod okiem cenzora. Gdy promotor zauważył, że zbytnio "poleciałem" ze wspomnianą krytyką, tenże rozdział został prawie w całości usunięty. I nie dlatego, że promotor to "komuch", "lewak", itp. Skwitował to tak: "czemu go rugam, przecież może on w to wierzył". A skoro wierzył, to był czysty moralnie, tak? Trochę dystansu w ocenie TAMTYCH czasów. Kto, zatrudniając się nawet do SB, myślał, że kiedyś nastąpi nawet jakaś odwilż. Ludzie chcieli żyć. Jakoś. I nie każdy był w podziemiu. To co z pozostałymi? Zaorać?
P. S. Wspomniany znajomy - emerytowany esbek - nikomu nie wyrywał paznokci, jego merytura to jakieś 1700 zł, jeździ 10-letnim oplem corsą. Greg, ale z ciebie głąb.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Widzisz ci co mieli kontakt z SB nie moga lub nie chcą zachować dystansu. W 1982 r. zostałam wyrzucona z liceum z wilczym biletem, w 1987 r. z pracy z wilczym biletem. Nie dostałam paszportu mimo tego, że miałam stypendium Oxfordu. Nie byłam opozycjonisyą tylko jak zwykle podpadałam ludziom cierpiącym na syndrom 120 AQ. Było, minęło ale nie będę tych swołoczy uważać za ludzi. Dla mnie UB i SB było formacją zbrodniczą.Keczup pisze:lucyna pisze:Cóż za wzruszająca historia.Nie miałem na celu was wzruszyć, ale jeśli uroniliście łezkę to popytajcie na forum, może was ktoś przytuli.Greg pisze:Wzruszająca historyjka dla niepełnosprawnych intelektualnie czytelników "GW".
Napisałem, że nie KAżDY był gnidą.lucyna pisze:Oczywiście wśród esbeków, wśród partyjnych nie było gnid.
Lucyno, wpadłem kiedyś omówić moją pracę mgr do promotora. Jej temat dotyczył manipulacji. Jeden z jej rozdziałów poświęcony był socjologicznemu badaczowi, Igorowi Afanasjewowi. Tenże badacz został przeze mnie zrugany za negatywną krytykę wszystkiego, co było związane z kapitalizmem. Albowiem pisał swoje prace za czasów ZSRR, zapewne pod okiem cenzora. Gdy promotor zauważył, że zbytnio "poleciałem" ze wspomnianą krytyką, tenże rozdział został prawie w całości usunięty. I nie dlatego, że promotor to "komuch", "lewak", itp. Skwitował to tak: "czemu go rugam, przecież może on w to wierzył". A skoro wierzył, to był czysty moralnie, tak? Trochę dystansu w ocenie TAMTYCH czasów. Kto, zatrudniając się nawet do SB, myślał, że kiedyś nastąpi nawet jakaś odwilż. Ludzie chcieli żyć. Jakoś. I nie każdy był w podziemiu. To co z pozostałymi? Zaorać?
P. S. Wspomniany znajomy - emerytowany esbek - nikomu nie wyrywał paznokci, jego merytura to jakieś 1700 zł, jeździ 10-letnim oplem corsą. Greg, ale z ciebie głąb.
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
W żadnym wypadku nie zamierzam rozczulać się nad "bezpieką". Kilka razy i do mnie się dobierali. Że z mizernym skutkiem, to już ich problem. Uważam że mając jakieś tam kontakty z "bezpieką" i biorąc od nich po tyłku, zachowałem jednak dystans.lucyna pisze:Widzisz ci co mieli kontakt z SB nie moga lub nie chcą zachować dystansu. W 1982 r. zostałam wyrzucona z liceum z wilczym biletem, w 1987 r. z pracy z wilczym biletem. Nie dostałam paszportu mimo tego, że miałam stypendium Oxfordu. Nie byłam opozycjonisyą tylko jak zwykle podpadałam ludziom cierpiącym na syndrom 120 AQ. Było, minęło ale nie będę tych swołoczy uważać za ludzi. Dla mnie UB i SB było formacją zbrodniczą.
Ty jednak próbujesz zastosować zwykły schematyzm. Stawiając tezę, że "UB i SB było formacją zbrodniczą" na dobrą sprawę podsuwasz domyślnie wniosek, że ci którzy wtedy dostali kopa byli ofiarami systemu. Przecież sama tak ustawiłaś argumentację.
A co ze zwykłymi nieudacznikami?
Nie było ich wtedy?
Byli, byli. Dokładnie tak samo jak dzisiaj. Dostawali kopa nie za poglądy, a za swe nieprzystosowanie do życia. Teraz rżną "uciemiężonych" - niemal pretendują do stowarzyszeń pokrzywdzonych przez reżim - taki dzisiejszy ZBOWiD.
Nie znasz takich? Oj, chyba znasz...
Są i tacy, którzy wtedy dostawali kopa i dzisiaj go dostają... bo się do niczego nie nadają, z nikim nie potrafią współpracować, wiecznie niezadowoleni i skłóceni z całą resztą świata... Jedyni sprawiedliwi wśród wszystkich innych...
Operowanie schematyzmem nie jest myśleniem a dokładnie jego zaprzeczeniem - szufladkowanie zwłaszcza ludzi to bardzo zgubne zajęcie. Samego siebie można w ten sposób z rozpędu zaszufladkować, przykleić etykietę i... stać sie numerem w rejestrze.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Mundek
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Spodziewałem się tego, choć na tak jawny dowód słuszności moich tez nie liczyłem.lucyna pisze:Z całym szacunkiem ale nie chce mi się z Tobą gadać.
Mundek
Mundek
Nie lubię takiego traktowania ludzi. Tylko tyle mamdo powiedzenia w tym temacie.Zygmunt Skibicki pisze:Jeśli chcesz być tu poważnie traktowany, to nie stosuj chwytów schopenhauerowskich - dobrze radzę.Greg pisze:jeśli Pan zna tylko jego i jego opracowania Pan czytuje, to już jest pański problem.Albo jeszcze za mało poczytałeś to forum, by zadawać takie pytanie, albo rzeczywiście szkoda czasu na dyskusję z tobą.Greg pisze:co sądzisz o stosunku do adwersarzy jaki prezentuje forumowicz o nicku "Janek"?
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
To nie za wiele masz do powiedzenia, zważywszy że gość wykazał się niesamowicie "zaklapkowanym" sposobem myślenia, który zresztą próbował nam narzucić. Aż boję się wyciągać z tego wnioski...lucyna pisze:Tylko tyle mamdo powiedzenia w tym temacie.
Mundek
Mundek
- Zygmunt Skibicki
-

- Kontakt:
Doczekałem się wszak dowodu pewnej tolerancji.lucyna pisze:Nikt nikogo nie zmusza do dyskusji.
Jest nadzieja...
A jeśli te poglądy w sposób oczywisty, potwierdzony przez kilku innych użytkowników obrażają kogoś, czy choćby jego poczucie inteligencji, to co? Należy nadal forsować swój sposób widzenia świata jako jedynie słuszny?lucyna pisze:Każdy ma prawo prezentować swoje poglądy.
Upsss! Chyba zaszalałem. Na tyle nie powinienem liczyć...
Mundek
Mundek