Teścik na długie zimowe wieczory :)
Teścik na długie zimowe wieczory :)
Ponieważ dopada nas troszeczkę jesienno-zimowa gnuśność, dla rozruszania proponuję malutki teścik :
1. Jaka jest prawdziwa i legendarna geneza nazwy Czerwonego Jeziora w Dol. Jagnięcej?
2.Czym są turkusowe plamy w Zielonym Stawie Kieżmarskim?
3.Gdzie znajduje się Rzeżuchowe Źródło i skąd taka nazwa?
4.Ile wynosiło pierwsze szacunkowe wyliczenie wysokości Łomnicy?
5.Jaki szczyt i dlaczego, nosi ludowe nazwy: „Gęsi Szczyt”; „Góra Siedmiu Rygli”?
6.Jakich szczytów dotyczy następująca legenda:
„Dawno temu w Starej Leśnej żyła biedna pobożna rodzina. Rodzice mieli jedynego syna i marzeniem ich było, by został księdzem. Chłopak był dobry, pracowity, ale jego słabością były okoliczne szczyty. Często znikał z domu i wracał po kilku dniach, poobijany, umordowany. Na pytanie, gdzie był, odpowiadał, że w „bożej świątyni”. Pewnego dnia nie wrócił, po poszukiwaniach, rodzice znaleźli jego zwłoki pod granią.”
7. Podobno wśród mieszkańców Tatr, panuje opinia, że Sławkowski Szczyt był kiedyś dużo wyższy. Dlaczego?
8.Jaką nazwę nosi najdłuższy żleb w Tatrach?
9. Jaką nazwę nosi najniżej położone jezioro w całych Tatrach.
Smutna ciekawostka: Szczyty i granie Tatr Wysokich obniżają się średnio o 10 cm w ciągu stulecia. Za sto tysięcy lat Tatry Wysokie będą podobne do Tatr Niżnych
1. Jaka jest prawdziwa i legendarna geneza nazwy Czerwonego Jeziora w Dol. Jagnięcej?
2.Czym są turkusowe plamy w Zielonym Stawie Kieżmarskim?
3.Gdzie znajduje się Rzeżuchowe Źródło i skąd taka nazwa?
4.Ile wynosiło pierwsze szacunkowe wyliczenie wysokości Łomnicy?
5.Jaki szczyt i dlaczego, nosi ludowe nazwy: „Gęsi Szczyt”; „Góra Siedmiu Rygli”?
6.Jakich szczytów dotyczy następująca legenda:
„Dawno temu w Starej Leśnej żyła biedna pobożna rodzina. Rodzice mieli jedynego syna i marzeniem ich było, by został księdzem. Chłopak był dobry, pracowity, ale jego słabością były okoliczne szczyty. Często znikał z domu i wracał po kilku dniach, poobijany, umordowany. Na pytanie, gdzie był, odpowiadał, że w „bożej świątyni”. Pewnego dnia nie wrócił, po poszukiwaniach, rodzice znaleźli jego zwłoki pod granią.”
7. Podobno wśród mieszkańców Tatr, panuje opinia, że Sławkowski Szczyt był kiedyś dużo wyższy. Dlaczego?
8.Jaką nazwę nosi najdłuższy żleb w Tatrach?
9. Jaką nazwę nosi najniżej położone jezioro w całych Tatrach.
Smutna ciekawostka: Szczyty i granie Tatr Wysokich obniżają się średnio o 10 cm w ciągu stulecia. Za sto tysięcy lat Tatry Wysokie będą podobne do Tatr Niżnych
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Ja lubie testy, ale jak sugeruje mi sie odpowiedzi a,b,c,d,e,f.... inaczej nie potrafie;)
Jeśli Tatry obniżają się o 10 cm hm..... to moje pytanie o ile krócej będzie się szlo na Rysy za 100 000 lat. Wg mnie , jesli brac samą różnice wysokości - beda w końcu niższe o jakieś 100 metrów) czyli mały kwadransik... inny wariant : skała zwietrzeje, porośnie trawką i bedzie można wjechać rowerem - czyli czas skróci sie jeszcze bardziej
Jeśli Tatry obniżają się o 10 cm hm..... to moje pytanie o ile krócej będzie się szlo na Rysy za 100 000 lat. Wg mnie , jesli brac samą różnice wysokości - beda w końcu niższe o jakieś 100 metrów) czyli mały kwadransik... inny wariant : skała zwietrzeje, porośnie trawką i bedzie można wjechać rowerem - czyli czas skróci sie jeszcze bardziej
(nie)codziennie fota z Tatr - www
o nie,to by było zbyt proste! Kiedyś umieściłam na forum quizz o Tatrach PL i SK,odpowiedzi szły jak burza-takich obeznanych forumowiczów mamyKert pisze:Ja lubie testy, ale jak sugeruje mi sie odpowiedzi a,b,c,d,e,f.... inaczej nie potrafie;)
------------------------------------------
1.prawdziwa-porost Lecidea Confluenz i skały- Pegmatyt
legendarna -chyba coś z krwią diewczęcą ,nie pamiętam
2.wywierzyskami(czysta woda gorzej przepuszcza prom. w zakresie czer
-wieni ,a lepiej zielone i niebieskie),to samo mam w Tomaszowie
3.pod Kozią Granią w Rzeżuchowej Kotlinie- od rzeżuszki alpejskiej
4.Townson - 2633 ,o wcześniejszych nie wiem ,choć chyba kiedyś coś
czytałem
5.Mały Lodowy(szeroka wieża) od 7 rygli zamykających skarby tatrzańskie
o gęsiach nie słyszałek
6.nie wiem
7.w 1662 było pod. trzęsienie ziemi obniżające Sławkowski o 300m
8.Obstawiał bym Puste w masywie Barańca
9.Stawek pod Zwierówką 983m.n.p.m
legendarna -chyba coś z krwią diewczęcą ,nie pamiętam
2.wywierzyskami(czysta woda gorzej przepuszcza prom. w zakresie czer
-wieni ,a lepiej zielone i niebieskie),to samo mam w Tomaszowie
3.pod Kozią Granią w Rzeżuchowej Kotlinie- od rzeżuszki alpejskiej
4.Townson - 2633 ,o wcześniejszych nie wiem ,choć chyba kiedyś coś
czytałem
5.Mały Lodowy(szeroka wieża) od 7 rygli zamykających skarby tatrzańskie
o gęsiach nie słyszałek
6.nie wiem
7.w 1662 było pod. trzęsienie ziemi obniżające Sławkowski o 300m
8.Obstawiał bym Puste w masywie Barańca
9.Stawek pod Zwierówką 983m.n.p.m
Re: Teścik na długie zimowe wieczory :)
teścik owszem niezły ale tu nie mogę się zgodzić z tą gnuśnościąIwona pisze:Ponieważ dopada nas troszeczkę jesienno-zimowa gnuśność, dla rozruszania proponuję malutki teścik :
Za nic nie mogę znaleźć dość czasu żeby pobawić się z Wami w te testy, mam w te jesienno-zimowe wieczory tyle różnych zajęć że aż strach pomyśleć o upływającym szybko czasie