Agaar napisała"Na wysokości 1810-1830 m rozpościera się tu 300 m długości łąka, zw. Wielickim Ogrodem.... do połowy lata pokryta gęstwą wysokorosłych ziół, należących do zespołu miłosny górskiej (modrzyk górski, miłosna górska, ciemierzyca zielona, starzec gajowy i inne).
- faktycznie, mogłaś odnieść takie wrażenie, bo nie widać już lila różu miłosnej górskiej, i nie fioleci się modrzyk, ani też nie złoci starzec gajowy - choć kwiaty te kwitną do końca sierpnia, a starzec gajowy nawet do września. Wszystkie te rośliny są dość okazałego wzrostu, i przez to dekoracyjne - coś na wzór kiprzycy wierzbówki w efekcie. Może to przez te odlatujące już w połowie sierpnia bociany do ciepłych krajów?

Sama w sierpniu W Dolinie Gąsienicowej nastawiłam się na lepnice bezłodygową - i nie natrafiłam

.
Nie mam pełnej rodzielczości Twoich zdjęć, jednak i tak widzę ładne stanowiska ciemiężycy zielonej. Może nie zwróciłas na nia uwagi, bo choc liście ma dekoracyjne, to sam kwiat skromny, wtapiający się kolorystycznie bardziej w zieleń liści, niz z nimi kontrastujący. Jeszcze coś się tam za Toba bieli i żółci, ale trudno rozpoznać. Mam zdjęcie ciemiężycy, ale niezbyt dobre - wkleję je do Poletka.
Pozdrawiam
Izabela