A może to jest bniec biały skrzyżowany z bniecem czerwonym??
- oczywiście. Lepnica rozdęta jest bardzo podobna. Z tym grzybem też masz rację. Jesteś dobra Jeśli pozwolisz jutro wrzucę kwiatki z którymi mam problem. Może będziesz mogła mi pomóc?
Pozdrawiam
Izabela
A może to jest bniec biały skrzyżowany z bniecem czerwonym??
- oczywiście. Lepnica rozdęta jest bardzo podobna. Z tym grzybem też masz rację. Jesteś dobra Jeśli pozwolisz jutro wrzucę kwiatki z którymi mam problem. Może będziesz mogła mi pomóc?
Pozdrawiam
Izabela
Oka. Jak tylko będę wiedziała to napisze
If you wanna be rich
You've gotta be a bitch!
I said - rich
Bitch!
gosia d pisze:A czy ktoś może wie jak nazwywają sie takie różowe kwiatki dośc licznie rosnące np. w Dolinie Gąsienicowej latem? Niestety nie mam zdjęcia
Roślina występuje w całym kraju na zrębach, brzegach lasów, polanach i wrzosowiskach. W górach występuje aż po piętro kosówki, na niektórych halach tatrzańskich tworzy duże łany.
Jadalne są młode liście (zbierane wiosną i latem) oraz kłącza (zbierane na jesieni lub wczesną wiosną). Z liści robi się surówki i sałatki lub, po ususzeniu i przefermentowaniu, zieloną herbatę o działaniu uspokajającym i nasennym.
Dokładnie o to mi chodziło przed chwilką znalazłam też nazwę tych kwiatków w relacji Agaar z wycieczki w Tatry po słowackiej stronie.
Ale bardzo dziekuję za podpowiedź i zdjęcia.
Wg niej w Dolinie Olczyskiej znajduje się polana Olczycka,
a na skraju polany bije wywierzysko Olszyskie.
I to by się zgadzało, gdyż wywierzysko tam było..
Masz rację, ja miałam na myśli Dolinę. Moje przeoczenie jakoś tak widok tych chatek zawsze kojarzy mi się z z Doliną a nie Polaną dlatego tak zareagowałam. Ale dzięki za poprawienie mnie.
A to wygląda mi na szczawiór alpejski
Bluecocaine ? i wszyscy inni zainteresowani? - jak typujecie tych kilka kwiatków? Spotkałam je w Niżnich Tatrach.
Aha, nie wiem, czy mam rację, ale podawanie przepisów na sałatki z roślin spotykanych w parkach narodowych jakoś mi zgrzyta - ale to tylko taka moja lużna uwaga, i byc może zgrzyta tylko mnie
Pozdrawiam
Izabela
lucyna pisze:Na sto procent lepnica. Stawiam na lepnicę białą=bniec biały. Jest to gatunek który łatwo krzyżuje się z innymi lepnicami więc na sto procent nie jestem w stanie stwierdzić co to za kwiatek.
Jam coś w rodzaju przewodnika po bioróżnorodności Karpat.
Dzięki, teraz już wierzę.
Ale ta lepnica jest "rozdęta", czy też nie?
Pytam o nazwę, bo kwiatek jest rozdety jak najbardziej.
Dwóch botaników potwierdziło iż to może być lepnica rozdęta. Jestem po wykładzie uff... Jak mogłaś pomylić itd, a potem wszystko na temat lepnic.
tuja nie została zapomniana, sprawia jednak wiele trudności, a to z dwóch powodów : 1) zmylił kolor na zdjęciu z orłem 2) krzewy są przycinane więc cieżko ocenić ich naturalny kształ i to też utrudnia sprawę.
Poza tym odmian tuj jest tak wiele...
Albo zamiast szukać odmiany, niech zostanie że to jest po prostu tuja
Ostatnio zmieniony pt 24 sie, 2007 przez nurni, łącznie zmieniany 1 raz.
Izabela pisze:Aha, nie wiem, czy mam rację, ale podawanie przepisów na sałatki z roślin spotykanych w parkach narodowych jakoś mi zgrzyta - ale to tylko taka moja lużna uwaga, i byc może zgrzyta tylko mnie smile
A mi nie zgrzyta co w tym złego, żeby znajomość roślin górskich połączyć trochę z zielarstwem. Poza tym to ciekawostka taka miała być