szlaki do Orlej

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Filanc

Post autor: Filanc »

Chris pisze:OK, w niezbyt wyszukany sposób, ale jest jeden głos za... :cwaniak:
Chris - rozumów wszystkich nie zjadłeś, zaledwie jeden - paś się więc cicho w cieniu wiekszych baranów - niech Ci rogi i wełna rosną :D
Awatar użytkownika
Chris

Post autor: Chris »

Trudno, Janku, Forum gremialnie zadecydowało, zostaje! :))
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

O, patrzcie... Mój temat o Babiej też rozrósł się tylko dzisiaj do rozmiarów 60 postów, z czego 50 to to samo, co tutaj. Ten, jak widzę też zaczyna prześcigać mój, tylko szkoda, że we "Wszystko o Tatrach" można zobaczyć, jacy to ludzie wędrują po Tatrach. Z Beskidów - wykurzyłam. :D
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Chris pisze:Trudno, Janku, Forum gremialnie zadecydowało, zostaje! :))
Miałeś Janku rację!
Pierwszy Filanc rzekł: "goń sie cieciu".
Drugi Ty Janku, to samo.
Ja trzeci: "wypatataj żłobie".
A ten mimo obietnic, że wystarczą trzy głosy za odejściem triumfalnie ogłasza, że... zostaje.
Czas otworzyć Encyklopedia brytan'nica...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Mecenas

Post autor: Mecenas »

@Chris: ja sie tak zastanawiam, czy Ty wiesz, co to znaczy czytac ze zrozumieniem...
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Wiesz MEcenas...wydaje mi się, że on tego nie potrafi...czytać czyta...ale nie rozumie tego...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

ruda pisze:Wiesz MEcenas...wydaje mi się, że on tego nie potrafi...czytać czyta...ale nie rozumie tego...
Wiesz, ja bym powiedział, że to jest albo już albo w przyszłości klient nie tyle jeszcze Ciebie co Twoich starszych koleżanek i kolegów. Choć może i pomoc lekarska by się przydała. Facet ma przede wszystkim wzmożony poziom agresji - jak mu tylko coś nie pasuje to od razu wybucha i posługuje się argumentami nie mającymi nic wspólnego z przedmiotem dyskusji - np. tym ORMO, do którego wg niego należałem. Chory facet z przerostem ambicji ambicji aby być tu najważniejszym. A przy tym chytrusek - podlizuje się Iwonie i Izabeli.
Wydaje mi się, że jedyna na niego rada to przestać go zauważać - troll niezauważany najczęściej sam się wynosi bo nie ma się czym żywić.
włóczęga

Post autor: włóczęga »

To jeszcze kila słów ode mnie.
Nie wyganiajcie :) człowieka z forum. Może kiedyś zmądrzeje -/oby jak najszybciej, zanim wszyscy się zirytują/.
Jedna rada dla Chrisa.
Lepiej jest napisać dziesięć razy mniej postów, ale przemyślanych -wnoszących coś dobrego i pożytecznego.
Do pozostałych.
Chris nie jest pierwszym i nie ostatnim takim gościem. Dajcie mu odpocząć.

@ Chris. Przy głosowaniu :) byłbym przeciw tobie.
staszek

Post autor: staszek »

Wysłany: Pią, Gru 16, 2005 14:32 Temat postu: Apel o pisanie na temat

--------------------------------------------------------------------------------

Moi Drodzy.

To forum ma jakiś cel, jest przez kogoś utrzymywane, ktoś wkłada swój czas wolny i pracę w to, aby można było pogadać o Tatrach. Postarajmy się więc wszyscy pisać bardziej na temat i używać "offtopików" (tj. dygresji nie na temat) w ograniczonym zakresie.

Jakby co, zapraszam do przypomnienia sobie zasad:
http://tatry.bozym.com/viewtopic.php?t=65

Dzięki
mb

Ogolnie temat był " szlaki na Orla " czy nie tak ?
Awatar użytkownika
Chris

Post autor: Chris »

Zygmunt, nie biorąc udziału w plebiscycie, de facto opowiedziałeś się za moim pozostaniem, w myśl zasady - kto nie przeciw nam, jest z nami!
Twoje obecne żale są żałosne. Wbiłeś Jankowi nóż w plecy... :))
Do wieczora, chłopaki! Nabierzcie sił! :))
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Chris pisze:Do wieczora, chłopaki!
To się zawiedziesz cieciu. NIKT Z TOBĄ NIE BĘDZIE DYSKUTOWAŁ. Umrzesz z "głodu" trollu!
Jestem gorszego sortu...
Ela

Post autor: Ela »

Bardzo ciekawie prawicie o ....Orlej??....:think:
Zastanawiam się po tej zażartej dyskusji nad użytecznością tego forum.
Nie wiele pomaga, ale niestety szkodzi, bo traci sie czas i nerwy na czytanie TAKICH postów :x
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Nie rób scen - pobędziesz tu dłużej to zmienisz zdanie :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Ela napisała
Nie wiele pomaga,
- mogę mówić tylko za siebie - starałam Ci się pomóc najlepiej jak umiałam. Nie zauważyłaś moich postów? Wyraziłam, że:
1. powinnaś sama posiąść więcej informacji o Orlej Perci - i tu poleciłam świetny artykuł na ten temat z "Tatr". Z niego dowiedziałabys się nie tylko o ciekawej historii OP, ale także o predyspozycjach jakie powinien posiadać ten , kto na OP się wybiera.
2. zasugerowałam Ci,że nie jest to szlak do przejścia, " na pierwszy raz", samodzielnie i w samotności, szczególnie dla kobiety, i że wszelkie rady "na sucho" w tym względzie są mało przydatne. Jeśli mogę jeszcze coś doradzić z własnego podwórka - na trudniejszych odcinkach, a w takie , jak dla mnie, szlak ten obfituje, zawsze towarzyszy mi ktoś, komu mogę zaufać, ktoś z większym doświadczeniem i wiedzą niż moje. Polecam taki sposób poznawania gór, szczególnie trudniejszych miejsc. Życzę Ci powodzenia
:)
Pozdrawiam
Izabela
Ela

Izabela pisze:Ela napisała
Nie wiele pomaga,
- mogę mówić tylko za siebie - starałam Ci się pomóc najlepiej jak umiałam. Nie zauważyłaś moich postów? Wyraziłam, że:
1. powinnaś sama posiąść więcej informacji o Orlej Perci - i tu poleciłam świetny artykuł na ten temat z "Tatr". Z niego dowiedziałabys się nie tylko o ciekawej historii OP, ale także o predyspozycjach jakie powinien posiadać ten , kto na OP się wybiera.
2. zasugerowałam Ci,że nie jest to szlak do przejścia, " na pierwszy raz", samodzielnie i w samotności, szczególnie dla kobiety, i że wszelkie rady "na sucho" w tym względzie są mało przydatne. Jeśli mogę jeszcze coś doradzić z własnego podwórka - na trudniejszych odcinkach, a w takie , jak dla mnie, szlak ten obfituje, zawsze towarzyszy mi ktoś, komu mogę zaufać, ktoś z większym doświadczeniem i wiedzą niż moje. Polecam taki sposób poznawania gór, szczególnie trudniejszych miejsc. Życzę Ci powodzenia
:)
Pozdrawiam
Izabela
Dzięki za rady Izabelo :)

Myślę, że jeśli się zdecyduję na taka wyprawę to na pewno nie w pojedynkę. Chcę w tym roku wędrować po różnych szlakach Tatr, a Orlej jeszcze nie powiedziałam tak ;)

Myślę, że do polecanego przez Ciebie artykółu może być mi ciężko dotrzeć. Izabelo, czy masz możliwość jego zeskanowania? :?
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Ela pisze:Myślę, że do polecanego przez Ciebie artykółu może być mi ciężko dotrzeć. Izabelo, czy masz możliwość jego zeskanowania? confused
Ela zlituj się. Mówisz, żeś nie "pierwszaczka", a piszesz jak ona. Szczególnie ten "artykół". Nie jestem szczególnie czepliwy, ale coś takiego razi.
Co do uszczypliwości, zapewniam Cię, że to forum jest jednym z najłagodniejszych. A z resztą, czemu się obruszasz, skoro jesteś od warchołów? :D. Witaj na forum kamratko.
P. S. Ale ten "artykół" będę Ci wypominał ;)
Ela

A widzicie?! Można kulturalnie zwrócić komuś uwagę? Można :)
lucyna

Post autor: lucyna »

Można wszystko. Może odpowiedzieć Ci nawet ignorant, który przez przypadek znalazł się na Orlej Perci.
Dwa stosunkowo łatwe dojścia
Murowaniec-Skrajny Granat-Zadni Granat-Murowaniec lub Murowaniec-Krzyżne-Dolina Pięciu Stawów.
Ela

Dzięki lucyna :)

Może jeszcze zadam inaczej moje postawione na początku pytanie.
W jaki sposób dotrzeć do początku Orlej, czyli do Zawratu? Zastanawiam się na przejściem całej Orlej tj. odcinka Zawrat-Krzyżne, z tym że nie wiem która drogę wybrać do Zawratu, żeby nie była zbyt forsowna i starczyło sił na dalszą wędrówkę po Orlej?
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Ela pisze:Zastanawiam się na przejściem całej Orlej tj. odcinka Zawrat-Krzyżne, z tym że nie wiem która drogę wybrać do Zawratu, żeby nie była zbyt forsowna i starczyło sił na dalszą wędrówkę po Orlej?
Ela! Podstawowe pytanie, po co Ci cała Orla? Warto ją rozłożyć na odcinki. Z podobnym postem sam wchodziłem na to forum, ale słusznie wybito mi to z głowy. Narażasz się na korki (choć odcinek od Zawratu po Kozi Wierch jest od niedawna jednokierunkowy), po nich zaś musisz zasuwać w celach nadrobienia czasu, co nie jest dobrym pomysłem na tym i wielu szlakach. Nie warto się katować, bo skupiasz się bardziej na tym czy zdążysz przed zmrokiem wrócić do schroniska/kwatery, a nie na podziwianiu ekspozycji.

Ela pisze:z tym że nie wiem która drogę wybrać do Zawratu, żeby nie była zbyt forsowna i starczyło sił na dalszą wędrówkę po Orlej?
To zależy, gdzie kimasz
ODPOWIEDZ