Wasze ulubione miejsce w Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
anmenka

Kontakt:

Wasze ulubione miejsce w Tatrach

Post autor: anmenka »

Bardzo mnie ciekawi, jakie są Wasze ulubione miejsca w polskich Tatrach :) Ja uwielbiam szlak na Szpiglasową z Morskiego Oka oraz rejony Czerwonych Wierchów. A Wy? Czekam na odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Ja od dawna jestem zakochany w Dolinie Roztoki oraz Dolinie Chochołowskiej. Uwielbiam siedzieć sobie na Rusiowej Polanie albo Przysłopie Miętusim. Co do szczytów - ulubionym jest chyba Szpiglasowy Wierch i Gęsia Szyja (widoki). Tyle o Tatrach Polskich - słowackie za kiepsko znam...
anmenka

Kontakt:

Rusinowa, no tak :)

Post autor: anmenka »

Mariusz pisze:Uwielbiam siedzieć sobie na Rusiowej Polanie albo Przysłopie Miętusim
Faktycznie te dwa miejsca są super :) Szczególnie Rusinowa w maju, mimo że jest zimno, to warto ją zobaczyć...
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

A ja wolę Rusinową w czerwcu. :D :D
Najlepiej położyc się na ławach koło bacówki nogami w kierunku gór, zsunąć kaptur na głowę (wieje), zagryźć gorzką czekoladą i zapatrzeć się na okoliczne szczyty...
Ostatnio w trakcie takiego polegiwania udało mi się nawet zasnąć, choć wiał zimny wiatr i nie było słońca, a z bacówki dolatywała transmisja radiowa meczu piłkarskiego mistrzostw w Korei i Japonii.
:)
Amusing

Moje ulubione miejsce!!!

Post autor: Amusing »

Moje ulubione miejsce to poprostu murowaniec. Nie wiem czemu ale lubie tam usiąsc i popatrzec na góry. Może dlatego że pierwszy szlak który wybrałem jak zaczynałem chodzic w góry to własnie na murowaniec.
konradow

Post autor: konradow »

Całe Tatry są tak piękne, że wybranie tego jednego, ulubionego miejsca to nie tak prosta sprawa. Chociaż jest kilka miejsc, które szczególnie utkwiły mi w pamięci i jakoś szczególnie oczarowały mnie ( sam nie niem dlaczego akurat te ), są to: Dolina za Mnichem, szlak między Krzesanicą i Ciemniakiem, Jaworowa Dolina, szlak przez Otargańce.
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

Juz kiedys o tym pisalismy, ale warto zawsze powtórzyc.
Widmo blaka sie najchetniej po Koziej Dolince, a na grani to na Skrajnym Granacie i Koziej Przeleczy.
Skrajny Granat preferuje o tyle, ze jest tam wiecej miejsca :D

Zbyszko
ola

Post autor: ola »

Tak tak... juz gdzieś o tym pisalismy .... ale powtórzyc nie zaszkodzi. Ja mam sentyment do Doliny Roztoki i lubię Dolinę Pańszczycy

Pozdrawiam i serdecznie witam nowych Forumowiczów.
Jurek

Post autor: Jurek »

Zwiedzę jeszcze Tatry Zachodnie i będą to następne moje ulubione miejsca. Najczęściej chodziłem Doliną Roztoki i przez Rusinową Polanę. "Żelaznym" miejscem jest oczywiście Orla Perć którą zahaczam za każdym razem. Obok Murowańca jest duży tłok a mimo to lubię to miejsce, lubię popatrzeć jak starsze osoby są pod wrażeniem zdobycia Doliny Gąsienicowej. :)
siemka
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

No cóż trudny wybór ale myślę, że Dolina Gąsiennicowa i okalające ją szczyty.Powody? Stosunkowo łatwe (krótkie) dojście i co najważniejsze, niezliczona ilość możliwości co do wyboru dalszej wędrówki. Okolica na pogodę i niepogodę. Jest tam mój ulubiony szczyt-Świnica. Przy zejściu z Kasprowego można powdychać zapach obficie tu występującej -mojej kochanej-kosodrzewiny :D Wiecie tak podoba mi się kosunia, że nawet 2 krzaczki posadziłam w ogrodzie 8) Kolejny argument za Dol.Gąsiennicową to taki, że jest tam pełno szlaków z łańcuchami, klamrami, drabinkami które uwielbiam dzięki tej odrobinie adrenaliny...Cóż jeszcze? Chyba to, że nie trzeba wracać tą samą trasą jaką się przyszło. Podsumowując-same plusy,przynajmniej wg mnie. :)
marcys

Post autor: marcys »

Staw Smreczyński! Przy pięknej bezwietrznej pogodzie i oczywiście bez turystów. Nie ma nic jak to odbicie gór w wodzie.

A grań?
Lubię przejście z Grzesia do Rakonia, i przesuwającą się rewelacyjną panoramę całych Tatr i lubię leżeć na Kozim Wierchu w ciepłym słoneczku, tylko żeby tych tłumów nie było...
pozdrawiam
Marcys
luka

Post autor: luka »

W sezonie zimowym najbardziej lubię wybrać się na herbatę do schronisko na Hali Kondratowej. Latem zejście Zawratu do V
Sylwester

Post autor: Sylwester »

Moje ulubione miejsce to Wrota Chałubinskiego a dokladnie to grań na dziko trochę w bok od tego miejsca
luka

Post autor: luka »

Sylwester pisze:Moje ulubione miejsce to Wrota Chałubinskiego a dokladnie to grań na dziko trochę w bok od tego miejsca
ale czy to legalne :think: :) nigdy nie byłem na tej przełęczy więc wszystko przede mną
Sylwester

Post autor: Sylwester »

same wrota :) tak, troche w bok nie
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Moje ulubione miejsce to Dolina Gąsiennicowa. Lubię położyc się na trawce i podziwiać szczyty :) Umm :) Jak sobie teraz wyobraże, to aż mnie ściska :) A ze szczytów, to Kozi.... :)
margit

Post autor: margit »

Moje ulubione miejsca to okolice Moka (mało oryginalne ;) ), Dol. Gąsienicowa, ostatnio przekonałem się równiez do Piątki. W sierpniu po zejściu z Koziego położyłem się na gęstej trawie żeby odpocząć... było wspaniale, miękko jak na łóżku wodnym. To jedno z mocnych wspomnień z ostatniego wyjazdu :)
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Mało na razie widziałem w Tatrach :( Ale strażyska - dlatego, ze pierwszy kontakt z tatrami, to tam i czarny staw gasienicowy.... ale niewykluczone, ze jak w sobote zaczne lazic po tatrach to zmienie zdanie :P
pea

Post autor: pea »

Miejsc które totalnie mnie zauroczyły i zafascynowały jest bardzo wiele...ale z pewnym szczególnym sentymentem podchodzę do Murowańca-przeważnie po dłuższej nieobecności w Tarach własnie za pierwszym razem kieruję się w tamtą stronę i dochodząc do Murowańca moim oczom ukazuje się niesamowicie piękna panorama obejmująca moje ukochane szczyty.To taki dla mnie pierwszy(po sporej rozłące z Tarami) niezwykle intensywny emocjonalnie kontakt z wyższymi górskimi partiami.To tak jak zobaczyć ukochaną osobę z daleka a potem stopniowo pokonywać dzielącą od niej odległość-najpierw zachwycić się widokiem i samą obecnośćią szczytów a potem zmierzać z nieokiełznanym entuzjazmem w ich kierunku,by coraz głębiej pogrążyć się w odczuwanej z nimi jedności i poczuć ich bijące serca u samej góry.....
alka

Post autor: alka »

Uwielbiam Trzydniowiański.Widok na zad Ornaku,nuda słonecznego letniego popołudnia.Tak "uwalić" swe ciało w trawę i leżeć, leżeć,leżeć...No i to dojście przez niesamowitą wysoką kosówkę. Zawsze czuję sie w niej jak krasnal.
ODPOWIEDZ