szlaki do Orlej

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Ela

szlaki do Orlej

Post autor: Ela »

Słyszałam że jest kilka możliwości dotarcia do Orlej Perci. Jedną z dróg jest rozpoczęcie wędrówki od Kasprowego Wierchu wraz z dostaniem się na niego kolejką linową (która teraz jest w remoncie).Inne jeszcze drogi prowadzą z Murowańca na Liliowe, czy do Przełęczy świnickiej, czy na Zawrat.
Jak wy docieracie do tego szlaku? Która z dróg wydaje wam się najłatwiejszą, a zarazem najmniej wyczerpująca kondycyjnie, tak żeby jeszcze starczyło sił na samą Orlą?
Wiem że Orla to temat często poruszany na forach internetowych, ale jak macie jakieś wskazówki dla "pierwszaka", a raczej "pierwszaczki" wybierającej się na Orlą to będę wdzięczna.:D
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

Heh, ale to chyba zależy głównie od tego, czy chcesz przejść CAŁĄ Orlą Perć, czy tylko kawałek. :D Od Kasprowego nie zaczniesz nawet na nogach, szlak ponoć też jest zamknięty...
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Re: szlaki do Orlej

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Ela pisze:jak macie jakieś wskazówki dla "pierwszaka", a raczej "pierwszaczki" wybierającej się na Orlą to będę wdzięczna.:D
Może najpierw sprecyzuj pojecie "pierwszaczki", to znaczy powiedz nam jaki jest twój "dorobek" tatrzański. Unikniemy wtedy nieporozumień i być może zbędnej nadostrożności.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Ela napisała
Wiem że Orla to temat często poruszany na forach internetowych,
- nie tylko na forach ! Gorąco polecam Ci artykuł "Tatry" Nr 1/4/2006 pt. "Perć pod obłokami" :). Dotarcie do niego to sam pożytek nie tylko dla "pierwszaków":)
Pozdrawiam
Izabela
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
Mecenas

Post autor: Mecenas »

Jesli mam byc szczery - forma pytania az mi wciska pod palce, zeby napisac... odpusc sobie na razie. Poznaj troszke lepiej szlaki, pochodz po nich, na Orla przyjdzie jeszcze czas :]
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ela pisze:Słyszałam że jest kilka możliwości dotarcia do Orlej Perci. Jedną z dróg jest rozpoczęcie wędrówki od Kasprowego Wierchu wraz z dostaniem się na niego kolejką linową (która teraz jest w remoncie).Inne jeszcze drogi prowadzą z Murowańca na Liliowe, czy do Przełęczy świnickiej, czy na Zawrat.
Jak wy docieracie do tego szlaku? Która z dróg wydaje wam się najłatwiejszą, a zarazem najmniej wyczerpująca kondycyjnie, tak żeby jeszcze starczyło sił na samą Orlą?
Wiem że Orla to temat często poruszany na forach internetowych, ale jak macie jakieś wskazówki dla "pierwszaka", a raczej "pierwszaczki" wybierającej się na Orlą to będę wdzięczna.:D
Wiesz co Ela - postaraj się o jakąś doświadczoną koleżankę lub kolegę co Cię tam zabierze. TOPR ma aż za dużo pracy. Przykro, ale chyba jesteś zieloniutka jak sałata -nawet nie wiesz gdzie się Orla Perć zaczyna. Na Zawracie, na Zawracie. Nie na Kasprowym, ani Liliowem, ani na Świnicy.
Awatar użytkownika
Chris

Post autor: Chris »

Bardzo przyjemna trasa (choć dłuuuuga) wiedzie od Polanicy Białczańskiej przez Dolinę Roztoki do Doliny Piątki przez Siklawę, następnie czarnym szlakiem pod Kozi Wierch. Stamtąd Orlą Percią na Granaty i zejscie ze Skrajnego do Czarnego Stawu. Potem do Murowańca żeby wyrównać bilans energetyczny ;) gdzie można lulu na podłodze, albo dalej, ku miśkom, zielonym szlakiem do miejsca startu (miśków nie ma
! to tylko czarny PiaR, żeby zatrzymać turystów w schronisku! :)) ) I nie wierz we wszystko, co mówią na forum, bo wiesz, ludzie żeby przyspożyć sobie chwały, wyolbrzymiają trudności... ;) :))
Kłopot możesz mieć przy Przełączce nad Buczynową Dolinką, ale jest wariant zielony od Źlebu Kulczyńskiego.
Ta trasa uchodzi za najmniej stresującą i na początek jest w sam raz. No, a potem to już chyba K-2... :think: ;) :))
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Chris, czy Ty jesteś kompletnie nieodpowiedzialny czy też tylko normalnie głupi. Przecież z pytania wynika, że dziewczyna jest zielona jak sałata, ma blade pojęcie o topografii a ty, przewodniku od siedmiu boleści, wysyłasz ją na trasę może niezbyt trudną ale cholernie długą u wymagającą elementarnego obycia z górami. Musisz się zabawiać w tego enfant terrible? Jesteś żałosny!
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

Chris pisze:Bardzo przyjemna trasa (choć dłuuuuga)
No, ja to bym się szczerze bała szarpać na coś takiego. :O
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

A może trochę spokoju, co?
Dziewczę wrzuciło niezbyt przemyślane pytanie i mimo sugestii nie uściśliło go jeszcze, a tu awantura wisi na włosku, bo ktoś nieodpowiedzialnie dolewa oliwy do słabiutkiego ognia.
Chris, tu sobie lodu na głowę połóż. Tak z pół wiaderka tego lodu w płóciennym woreczku, to lepiej schłodzi.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Mecenas

Tak, lulu na podlodze w Murowancu, a cala Orla to taka popierdolka...

Fajnie, Chris, ze dla Ciebie to banal, ale nie dla wszystkich tak jest. A odrobina ostroznosci, inaczej zwanej odpowiedzialnoscia w rzucaniu takich hasel by nie zaszkodzila. Moze Ci to zwisa, ze za Twoja namowa ktos moze stracic zycie, ale nie dziw sie, ze niektorzy tutaj beda na to ostro reagowali.
Awatar użytkownika
Chris

Napisałem
Ta trasa uchodzi za najmniej stresującą i na początek jest w sam raz.
I dodaję, ze chodzi o Orlą Perć. Choć niepotrzebnie, bo Ela pytała właśnie o tą trasę. Najdłuższy wariant jest do obrócenia w 12 godzin. Do Murowańca wystarczy 8. Czy to długo jak na wędrówki po górach? No, nie kompromitujcie się! :))
Starzy wyjadacze gór... :)) :)) :))
Skoro dziewczyna pyta o konkretny szlak i chce iść, kto ja powstrzyma? Można doradzić tylko najmniejsze zło.
Awatar użytkownika
Mecenas

oj chopie, masz narabane, masz...
Ela

Post autor: Ela »

Janek pisze: Wiesz co Ela - postaraj się o jakąś doświadczoną koleżankę lub kolegę co Cię tam zabierze. TOPR ma aż za dużo pracy. Przykro, ale chyba jesteś zieloniutka jak sałata -nawet nie wiesz gdzie się Orla Perć zaczyna. Na Zawracie, na Zawracie. Nie na Kasprowym, ani Liliowem, ani na Świnicy.
Chyba zaszło jakieś nieporozumienie.
Pisząć "pierwszaczka"miałam na myśli to że po raz pierwszy wybieram sie na Orlą i doskonale sobie zdaję sprawę gdzie się ona zaczyna. Z tym że można dojść do niej kilkoma różnymi trasami.

Jeśli pytanie o mój tzw. "dorobek" tatrzański to wiele razy byłam w Tatarach i na kilku wyższych szczytach m.in. Rysy, Kościelec, świnica, to może nic wielkiego, ale jakże pięknego:)

W każdym razie dzięki za każdą radę, bo dzięki temu rozważałam wszelkie za i przeciw udania się na taką wyprawę. Rozważam także udania się najpierw i sprawdzenia swoich umiejętności na jednym ze szczytów np. na Granatach.
[/quote]
Awatar użytkownika
Chris

Nic dodać, nic ująć. Wiesz, czasem poniesie tych "internetowych taterników"... ;) :))
Awatar użytkownika
Mecenas

lepiej dmuchac na zimne niz dolewac oliwy do ognia...
Awatar użytkownika
Chris

Mecenas, przeproś! :))
Awatar użytkownika
Mecenas

niby za co?
Awatar użytkownika
Chris

mówiąc kolokwialnie, za jajco... :))
Awatar użytkownika
Mecenas

chlopcze, blyszczysz coraz bardziej... Mozesz byc z siebie dumny jak budowniczy Tytanika.
Skonczmy temat. Szkoda kolejnego offtopu. Najwyrazniej chcesz sobie nabic liczniki postow.
ODPOWIEDZ