Babia Góra 15.08.07

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Babia Góra 15.08.07

Post autor: Violinistka »

Tak przeglądałam forum i zobaczyłam, że ostatnia jakakolwiek relacja z naszej "małej" Babiej Góry sięga kilka miesięcy wstecz. Tak więc siądźcie na chwilkę i przypomnijcie sobie o tym beskidzkim molochu :D
Każdy, kto chociaż trochę wcześniej śledził moje posty wie, że miałam problem, żeby gdziekolwiek wylądować, więc nie śmiejcie się, że to dopiero pierwszy szczyt w tym sezonie. Na rozruszanie nóg przed Letnią Szkołą Turystyki Górskiej (jadę, Zygmuncie!:)) ).
Miałam wspaniałą pogodę, która nieco zawiodła na szczycie, bo przez nieznośne chmurki nie mogłam dostrzec mych ukochanych Tatr ;) Atakowałam te 1725m idąc Akademicką Percią, a zeszłam już tradycyjnie czerwonym szlakiem przez Gówniak, Sokolicę itd. Potem jeszcze tylko ponad 5km niebieskiego szlaku+asfaltówki do parkingu, na którym założyłam słuchawki i puściłam sobie soundtrack z "Władcy Pierścieni". Boże, jak cudownie idzie się lasem wśród dźwięków Śródziemia! Wydawało mi się, że sama idę z jakąś misją typu zniszczenie pierścienia, a przy motywach "elfickich" wszystkie drzewa w okół stają się pięknymi mallornami. Ech... :D
Narobiłam masę zdjęć, kilka tutaj wrzucam. Właściwie jedyna "atrakcja" jaka mi się dzisiaj przydarzyła, to słuchanie Nelly Furtado na samym szczycie dzięki grupce młodzieży, która puszczała sobie mp3 z komórki na cały regulator. Dziękuję im! :x
I nie zapominajcie o naszej beskidzkiej perełce! To też fajna góra :D

Obrazek
Schronisko na Markowych Szczawinach i bardzo "przygrubiały" kot (ciekawe dlaczego?:P)

Obrazek
Ja tradycyjnie z żurkiem :)

Obrazek
Łańcuchy na Akademickiej Perci, które posłużyły mi dzisiaj tylko do... wygłupów i pozowania do zdjęć :D

Obrazek
3-latek na Akademickiej Perci, którego babcia uczyła do czego służą łańcuchy. Dzielny maluch!

Obrazek
Ja podziwiająca ujmujące widoczki bodajże z Gówniaka (na Babiej nie da się wysiedzieć wśród tylu ludzi :( )

Jeżeli ktoś był w tym roku na Babiej i ma jakieś fajne fotki albo wspomnienia, może niech tutaj coś na skrobie. Wiadomo, Babia Góra nie Matterhorn, ale ja ją i tak kocham :D
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Violinistka pisze:Schronisko na Markowych Szczawinach
gwoli ścisłości to jest goprówka - schroniska w tej chwili nie ma żadnego - stare rozeebrali, a nowe w budowie. Jest kilka prowizorycznych miejsc do spania i jadalnia pod chmurką, ale nic ponadto
Violinistka pisze:I nie zapominajcie o naszej beskidzkiej perełce! To też fajna góra
ano fajna, ale może niekoniecznie o tej porze roku...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Dorian

Post autor: Dorian »

Ten kot o którym wspominasz najładniej wygląda w zimie kiedy ma bardzo puszyste futro i przypomina rysia w miniaturce.
Gdzieś mam jego zdjęcie bodajże sprzed 2 lat, tak tak on tam jest już cholera wie ile czasu.
A tak na marginesie jak byś wspomniała wcześniej że jedziesz na Babią to też bym się wybrał na ostatni trening przed alpami, a tak to mi się nie chciało samemu łazić tam co 2 tygodnie i odpuściłem sobie :P
Dorian

Post autor: Dorian »

Oto ten sam kot z zimy 2005 r
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Dorian pisze:Oto ten sam kot z zimy 2005
proszę zwrócić uwagę jak dosadnie Dorian trzyma w krzyżu tego biedaka (na pierwszej focie) :))
Dorian pisze:a tak to mi się nie chciało samemu łazić
leń! 8)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

mefistofeles pisze:gwoli ścisłości to jest goprówka - schroniska w tej chwili nie ma żadnego - stare rozeebrali, a nowe w budowie. Jest kilka prowizorycznych miejsc do spania i jadalnia pod chmurką, ale nic ponadto
Masz absolutną rację, to ja tak z przyzwyczajenia napisałam :) A koparki były i ryczały...
mefistofeles pisze:ano fajna, ale może niekoniecznie o tej porze roku...
Ale dlaczego? Bo nie jest tak atrakcyjna? Przecież to Beskid!

Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Violinistka pisze:Ale dlaczego? Bo nie jest tak atrakcyjna? Przecież to Beskid!
No właśnie - a Beskidy kojarzą mi się raczej z pustkami na szlakach. A na Babiej nawet zimą bywa sporo ludzi - strach się bac co jest latem (byłem raz latem, ale pogoda była pod psem, więc tłumów we mgle nie było widać)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

mefistofeles pisze:No właśnie - a Beskidy kojarzą mi się raczej z pustkami na szlakach. A na Babiej nawet zimą bywa sporo ludzi - strach się bac co jest latem (byłem raz latem, ale pogoda była pod psem, więc tłumów we mgle nie było widać)
Cóż, może masz trochę racji. W sumie nawet na tym małym odcinku przy łańcuchach i klamrach zrobił się na 5 minut mały korek. Tłok na szlaku mogę porównać do tego, co zastałam jak schodziłam rok temu z Kasprowego Wierchu, aczkolwiek na Babiej spotkałam tylko (!) 3 osoby w japonkach. Na Kasprowym to była gdzieś 1/3...
Ale wg mnie i tak warto iść. Na rozprostowanie nóg góra jest świetna. ;]

monne

Post autor: monne »

Ja jestem pod wrażeniem tej ambitnej Babci. Taka Babuszka to skarb 8) !
Awatar użytkownika
Chris

Post autor: Chris »

Akademicka we mgłach

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Pst!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Janek pisze:Pst!!!!!!!!!!
Do czego to "psst"?

Bardzo ładne te zdjęcia! W którym miesiącu były zrobione?

Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Violinistka pisze:Do czego to "psst"?
Nie mogę, ściśle tajne łamane przez poufne.
:P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Chris

W Październiku 2005, kiedy jeszcze na drzewach wisiały liście, wiewiórki hasały w gałęziach i ja w krótkich portkach... Ale nie w gałęziach! :O :))
Cieszę się, że Ci się podobają, Ty też masz fajne zdjęcia. Ostatnie jest kapitalne. Nazwałbym je "Nostalgia".
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Chris pisze:y też masz fajne zdjęcia. Ostatnie jest kapitalne. Nazwałbym je "Nostalgia".
Dziękuję. :) Z tych "nostalgicznych" mam jeszcze jedno...
Obrazek

Awatar użytkownika
Chris

Ma klimat ale unikaj kadrów, gdzie osoba jest taka ociupeńka. Lepiej umieścić ją bliżej obiektywu. Kompakt sam zadbają o głębię ostrości, a zdjęcie nabierze wyrazu. Nie zapomnij też o "złotym podziale" kadru. Coś jak na Twoim avtarku.
momasz

Kontakt:

Re: Babia Góra 15.08.07

Post autor: momasz »

Violinistka pisze:Schronisko na Markowych Szczawinach i bardzo "przygrubiały" kot
No to ja też dorzucam fotke kociaka z Markowych :]
Obrazek
Obrazek
Foty zrobione w dniu 16 lutego b.r. przed nie remontowanym jeszcze schroniskiem na Markowych.
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Kurde, ten kot to ma życie... Nie dość, że w górach i za darmo, to jeszcze tak mu ludzie dogadzają :D

Chris pisze:Ma klimat ale unikaj kadrów, gdzie osoba jest taka ociupeńka. Lepiej umieścić ją bliżej obiektywu. Kompakt sam zadbają o głębię ostrości, a zdjęcie nabierze wyrazu. Nie zapomnij też o "złotym podziale" kadru. Coś jak na Twoim avtarku.
Szczerze to kompletnie nie znam się na fotografii, ale mam nadzieję, że Zygmunt mnie podszkoli niebawem. :))

Awatar użytkownika
Chris

Violinistka pisze:Zygmunt mnie podszkoli niebawem.
Tylko się nie daj namówić na jedzenie pokrzyw, podejrzanych grzybków, chodzenie w rakietach po bagnie, ani jazdę na rowerze na holu! :))
Ani do kajaka nie daj sie mu wsadzić!!!!!! :)) :)) :))
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Chris pisze:Tylko się nie daj namówić na jedzenie pokrzyw, podejrzanych grzybków, chodzenie w rakietach po bagnie, ani jazdę na rowerze na holu! laughing
Ani do kajaka nie daj sie mu wsadzić!!!!!! laughing laughing laughing
To tylko Letnia Szkoła Turystyki Górskiej na Głodówce... Powinnam się jednak bać?! :think: ;)

ODPOWIEDZ