Błyszcz (jak to z nim jest?)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
hairy

Post autor: hairy »

ale w moich oczach jest to wykroczenie duzo mniej godne potepienia niz zejscie ze szlaku.
Zejście ze szlaku nie jest teraz wykroczeniem.
Chyba że poruszamy się po ścisłym rezerwacie przez który prowadzi szlak.
"Przyjaciela nie opuszcza się nawet wtedy, gdy jest już tylko bryłą lodu"
Awatar użytkownika
Mecenas

Post autor: Mecenas »

No coz, nie jestesmy w sadzie, chyba nie musimy az tak precyzowac? ;)
Wybacz, nie jestem wszechwiedzacy :)
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Smolik napisał
a nie ładnie
- i wzajemnie :D
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

gb pisze:Już widzę i słyszę jak udowadniasz iż nie wiedziałeś, że granią biegnie granica
Pisałem już kiedyś ,jak ze 2 lata temu dwaj Polacy bez przewodnika oczywiście ,złapani powyżej Próby na Gerlachu zdziwili się "to nie jest droga na Grzebień ??" I właściwie nic się nie stało ,tyle ,że do wieczora przesiedzieli na policji (celowo i złośliwie ,oczywiście) ,a potem zapłacili po 5000SK . Oczywiście po pierwsze tłumaczenie ,lepsze w/g mnie od powyższego ,nic nie dało ,po drugie - cały dzień zmarnowany ,a po trzecie ,szkoda kasy
Awatar użytkownika
Izabela

gb napisał
I o to - również - mniej więcej mnie chodzi..
- mnie też, ale jakby mniej niż więcej :) Pozdrawiam
Izabela
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Izabela pisze: i wzajemnie
Błędnie odczytałem emotionka :?
pozdro: smolik
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
Izabela

Błędnie odczytałem emotionka confused
pozdro: smolik
- no to sie porobiło :O
Smolik, z całą sympatią :) Dobrze odczytałeś emotikonka .Powiem wprost : nie podoba mi się Twoje podejście , nazwijmy - do... problemu? :) Nie urażaj się za szczerość, proszę. :-).
Pozdrawiam Cię :)
staszek

Post autor: staszek »

1. w kolegium będzie zdanie Twoje przeciw zdaniu kilku funkcjonariuszy...
2. nie ma "nieświadomego" przejścia - skoro sam twierdzisz, że do linii granicznej możesz dojść...
3. Już widzę i słyszę jak udowadniasz iż nie wiedziałeś, że granią biegnie granica... :))
4. wejście do strefy nie rozwiąże wszystkiego
1.Nie napisalem ze nie widzilem , tylko że nie nie miałem zamiaru jej przekroczyc.
2. Normalnie wróz :D to napisz jaka bedzie pogoda we wrzesniu.
3. W sadzie grodzkim tez mozesz powolac swiadkow zdarzenia , nawet jesli ich tam nie bylo ( obejrz " Mlode wilki " - akcja z reka )
Awatar użytkownika
Smolik

Izabela pisze: nie podoba mi się Twoje podejście
chętnie poznam twoje może wywiąże się jakaś głębsza polemika.
Izabela pisze:Nie urażaj się za szczerość, proszę.
no co ty przecież to dyskusja :)
Pozdrawiam również :)
staszek

Post autor: staszek »

:)) :)) :)) Ale tak czy inaczej warto maszerować na Blyszcza :D Przecież filance to fikcja :)) No ale we wrzesniu sam osobiscie sprawdze czujnosc Filanców. Mam jakos mape ( nie pamiteam wydawcy ) gdzie jak wól jest namalowany za Siwymi szlak na prawo na bociana i na lewo Blyszcza ( na Bystra juz nie mam namalowanego :)) ) Jak wroce to opisze wrazenia :D
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

Mecenas pisze: Ponadto spotkalem sie kilkoma mapkami Tatr Polskich, ktore uwzglednialy tylko szlaki po polskiej stronie, a jednoczesnie mialy zaznaczony szlak wlasnie tam... zawsze mozna zwalic na wydawce ;)
ogromną naiwnością jest rozumowanie, że wymiar sprawiedliwości jest tak naiwny :D
slaver

Post autor: slaver »

Kombinujecie jak koń pod górke w jaki sposób złamać przepisy i nie zostać złapanym bądź też w jaki sposób po takowym złapaniu sie wytłumaczyć.Myślę że lepiej zostawić sobie Błyszcza i Bystrą do momentu kiedy będziecie mieli możliwość zdobycia tych szczytów od strony słowackiej.Do Podbańskiej dojedzie się bez problemu nawet jak nie posiada się samochodu ,a stamtąd doliną Kamienistą lub Bystrą bezstresowo osiągnie się cel. Żadnych kłopotów,a i doliny bardzo ładne i ciekawe.
heniek

Post autor: heniek »

Właśnie zajrzałem na stronę TPN i na tamtaj mapce jest szlak czerwony aż do Pyszniańskiej Przełęczy,oczywiście bez możliwości wejścia z Błyszcza na Bystrą.
heniek

Post autor: heniek »

gb pisze:Czytać mapy się nauczcie!
Na tam to tylko jest uproszczona mapka i wyrażnie widać że czerwony szlak namalowany jest po Polskiej stronie a ten żółty co idzie na Bystrą to nawet do niego nie dochodzi.
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

slaver pisze:Do Podbańskiej dojedzie się bez problemu nawet jak nie posiada się samochodu
Czy aby na pewno ? :think:
Awatar użytkownika
meridius

Post autor: meridius »

to ja też Was pozdrawiam... :))
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jagiellonia w Tatrach pisze:Czy aby na pewno ?
Powiedziałbym, że dostanie się do Podbańskiej bez samochodu może być... dość męczące (zasady kursowania słowackich autobusów są dla mnie dość trudne do zgłębienia - chyba już w tym wcieleniu to mi się nie uda).
A teraz co do Błyszcza. To jest taku szczyt nie szczyt, raczej tylko punkt na mapie. Jeżeli ktoś sądzi, że widok z niego jest bardziej wspaniały niż z "legalnego" Siwego Zwornika to jest w błędzie.
Robienie rozróżnień między znakami polskimi i słowackimi i wyciąganie z tego skutków administracyjnych jest czystym błazeństwem, niestety nie jedynym w naszych tu krajach, podejrzewam, że po polskiej stronie większym. Gdyby to opowiedzieć jakiemus Włochowi, Francuzowi i Szwajcarowi, którzy zgodnie koegzystują w Alpach to by nie uwierzyli.

Po Schengen nie zmieni się nic a podejrzewam, że pogorszy bo już widzę jak oba Parki zaczną się prześcigiwać w likwidacji szlaków dobiegających do granicy (zamiast wznowić "stare" o historycznym wręcz znaczeniu jak np. przez Zawory.
Czarno to widzę i obym się mylił.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Smolik

Janek pisze:zasady kursowania słowackich autobusów są dla mnie dość trudne do zgłębienia - chyba już w tym wcieleniu to mi się nie uda).
święta racja zwłaszcza po 15.00
Janek pisze:Po Schengen nie zmieni się nic a podejrzewam, że pogorszy bo już widzę jak oba Parki zaczną się prześcigiwać w likwidacji szlaków dobiegających do granicy (zamiast wznowić "stare" o historycznym wręcz znaczeniu jak np. przez Zawory.
Czarno to widzę i obym się mylił.
Tu też przyznaje racje
Natomiast zimą to inna bajka
Awatar użytkownika
Smolik

zamknięta ;)
Awatar użytkownika
Rafał

Post autor: Rafał »

Czy możesz przybliżyć nam główne punkty tego artykułu? Czy ten numer polsko-słowacki można dostać w empiku?
ODPOWIEDZ